По инициатива на ВМРО въвежда предмет „Родинознание“

2190
По инициатива на ВМРО въвежда предмет „Родинознание“
Снимка: vmro.bg

МОН въвежда предмет „Родинознание“ от следващата учебна година. Той ще замени „Околен свят“, който се изучава в първи и втори клас. Това се случва по инициатива на ВМРО.

Тази промяна на образователното министерство е в изпълнение на Закона за предучилищното и училищно образование, който определя една от целите на образованието „съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност“ (чл. 5, ал. 1, т. 2), съобщават от пресцентъра на партията.

Искрен Веселинов: Търсим пътища за запазване целостта на голямата коалиция

„Търсим пътища за запазване целостта на голямата коалиция. Те минават единствено през изпълнение на ангажиментите, които сме...

От ВМРО напомняме, че също така това е и част от Програмата за управление на правителството, в която в цел 97 е посочено изрично: „Повече родолюбие в училище.“

Отново в този контекст в мярка 349 е залегнало и разработването и утвърждаването на учебни планове и програми, чието съдържание гарантира познаване на българската история и достиженията на българската култура, както и приноса на предците ни към цивилизацията.

Извън програмните рамки ние от ВМРО насочваме вниманието към това, че предметът, който е заменен с „Родинознание“, се наричаше „Околен свят“. Неясно и трудно обяснимо за децата название. Кой свят? Материален, духовен или виртуален, питат още воеводите. В сравнение с това „Родинознание“ е ясно - знание за нашата Родина България. Припомняме, че патриотичното образование е основна част от програмата на ВМРО, в този смисъл и на „Обединени патриоти“. Любовта към родината и опазването на нашата национална цялост и идентичност е изконна ценност за Организацията в продължение на вече 127 години (от основаването на ВМРО).

Преди повече от две години по инициатива на заместник-председателя на Комисията по образование в парламента и заместник-председател на ВМРО доц. д-р. Милен Михов беше свикана и нарочна комисия в МОН, която прегледа учебниците за порочни упражнения и факти с пошло съдържание като примери, които бяха въведени в годините назад в различни помагала и учебни пособия по различни предмети. Те даваха съвсем друга представа за родната реалност, история и култура и по своята същност подменяха народопсихологията и историята, залегнали в корените на българщината.

Доц. д-р Милен Михов: Искаме двойно увеличение на средствата за висше образование

През следващия мандат финансирането на висшето образование трябва да бъде удвоено, както беше направено и в средното. И това трябва да ...

Въвеждането на предмет „Родинознание“ е стъпка напред към обучението на децата ни в родолюбие и патриотизъм, посочват от партията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование