Повече пари за детските градини и педагогическа подкрепа в яслите през 2024 г.

2380
Повече пари за детските градини и педагогическа подкрепа в яслите през 2024 г.
Снимка: iStock

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков заяви, че ще се работи за увеличаване на целевото финансиране за детските градини и на броя на националните програми, предназначени изцяло за тях, през 2024 г. Това се случи по време на среща с директори от училищното и предучилищното образование от цялата страна, съобщиха от МОН. Дискусията се организира от Съюза на ръководителите в системата на народната просвета и бе открита от неговия председател Диян Стаматов, а в обсъжданията участваха народните представители Красимир Вълчев, Медиха Енвер Мехмед-Хамза и Даниел Лорер.

Парите в момента са недостатъчни

Цоков подчерта още, че с приетия бюджет се решават проблемите с недостига на финансиране за детските градини, но само отчасти, затова е необходимо да се предвиди по-голям ресурс през следващата година. "Трябва да сме наясно, че основите на добрите резултати на децата се полагат още в периода на предучилищното образование", каза той. Професорът подчерта, че се работи и за започване на ранна педагогическа подкрепа още от яслена възраст. По темата бяха цитирани изследвания, които показват, че тези най-ранни години са ключови за личностното развитие на децата.

Още: След "безродници": МОН парира БСП и ВМРО за българския език (СНИМКИ)

Снимка: МОН

"Тази година е определена от ЕС като годината на уменията. Именно уменията ще са в основата на успехите на образователните системи в утрешния ден и ние трябва да работим за тази трансформация", сподели още проф. Цоков. Той допълни, че системата трябва да се фокусира върху личностното развитие на децата и призна, че такава промяна ще е трудна и времеемка, но за да се случи, основите трябва да се положат още днес.

Останалите теми

Още: Галин Цоков: Не намаляваме домашните за учениците

Сред дискутираните теми бяха промените при конкурсите за избор на училищни директори, обезпечаването на яслите и детските градини и др. Оказва се, че все още учителите и директорите срещат технически проблеми при работата си с изградената единна електронна система в образованието. "Първостепенна задача е да подобрим нейното функциониране, защото тя трябва да улеснява вашата работа, а не да я затруднява", каза проф. Цоков. По думите му вече са проведени редица срещи с разработчиците на платформата и от тях са изискани бързи действия за подобряване на системата и продължаване на надграждането ѝ. "Трябва да сме наясно, че пътят за осъвременяване и модернизиране на обучението ни преминава през дигитализацията. Решенията в тази област обаче трябва да се взимат съвместно от МОН и образователните институции", допълни министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com