X
 
 

Правителството даде насока на развитието на образованието през тази година

1692 1
photo of Правителството даде насока на развитието на образованието през тази година
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев
На своето редовно заседание, правителството одобри 17 национални програми за развитие на образованието през 2019 година, които ще осигурят допълнително финансиране на политики и мерки за равен достъп до качествено образование. За изпълнение на програмите в държавния бюджет са осигурени 76 000 000 лева.

Четири от програмите са изцяло нови: "Заедно в грижата за ученика", "Мотивирани учители", "ИТ бизнесът преподава", "Иновации в действие". В други програми модулите са разширени и насочени към финансиране и на нови дейности – НП "Осигуряване на съвременна образователна среда" и НП "Успяваме заедно". По нова програма ще се подпомагат общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация.

България е дала 11 млн. лв. за 205 неделни училища

11 105 438 лева е отпуснала българската държава за 205 неделни училища. В Испания те са 50 и ги посещават 3 500 деца. Близо 2 милиона л...

Новата програма "ИТ бизнесът преподава", с бюджет от 1 000 000 лева, предвижда изграждане на връзка с ИТ бизнеса и включва три модула. Чрез програмата ще се създадат условия за партньорство между ИТ бизнеса и училищата, в рамките на което представители на технологични фирми ще организират семинари за учениците от 1. до 10. клас. Предвижда се в гимназиалната степен представители на бизнеса да преподават съвместно с учителите, както и да се даде възможност на учителите да опреснят и надградят знанията си чрез краткосрочни стажове и участие в проекти на ИТ фирми.

Повече средства се предвидени по НП "Ученически олимпиади и състезания" за подготовка на децата и за провеждане на състезания - 3 200 000 лева. Програмата ще позволи вече и преподаватели от висшите училища и БАН, както и други специалисти да бъдат привличани за подготовка на учениците. Ще се финансира и ново национално състезание по финансова математика.

Националната програма "Иновации в действие" с бюджет от 1 572 600 лв. се създава, за да обменят училищата иновативни практики на място. Планира се да се включат до 580 училища. Програмата ще подпомага партньорство между две иновативни училища, както и между иновативно с неиновативно. Ще се финансира и популяризиране на иновациите чрез уебсайт на иновативните училища.

Национална програма "Мотивирани учители", с бюджет от 1 700 000 лева, е насо­чена към кадрово осигуряване с педагогически специалисти по математика, физика и астрономия, информатика и информационни технологии на училища в райони със специфични условия. Програмата ще предлага и въвеждащо основно обучение за придобиване на квалификация "учител" по същите предмети, както и обучение за придобиване на допълнителна квалификация "учител по математика", "учител по физика и астрономия", "учител по информатика", "учител по природни науки в основната степен на образованието", "учител по информационни технологии", "учител по чужд език" и "учител по религия".

Обучения за учители от направление "Компютърно моделиране" са планирани и в национална програма "Обучение за ИТ кариера". Новост е възможността за удостоверяване на професионални знания, умения и компетентности на професия "Приложен програмист".

9000 отпаднали ученици са се върнали в класните стаи от началото на 2018 г.

40 000 деца в България са извън системата на образованието.  Въпреки това, властта се похвали с работещ механизъм за задържане на ...

Увеличен е бюджетът на НП "ИКТ", като чрез нея ще продължи осигуряването на съвременни информационни и комуникационни технологии. Училищата ще могат да кандидатстват за закупуване на интерактивно мултимедийно оборудване или иновативен хардуер за институциите от системата на предучилищното образование, за внедряване на образователни електронни ресурси, електронни платформи, електронен дневник, както и за изграждане/доизграждане на Wi Fi мрежи.

Програмата "Заедно в грижата за ученика" е свързана със системно проследяване на личните постижения на учениците, чрез успеха им по всички предмети.

По програмата за десегрегация ще се съфинансират общински проекти за подобряване на условията за достъп до качествено образование на деца и ученици - транспортни разходи, работа с родители и други дейности, предложени от общините. Ще се финансира и осигуряването на учебни пособия и материали и включването на образователни медиатори.

Увеличен е обхватът и бюджетът на модул "Културните институции като образователна среда" по програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" - от 100 000 лева на 250 000 лева. Освен в музеи, училищата ще могат да провеждат уроци в художествени галерии. Учениците ще могат да посещават театрални и музикални постановки.

За Центровете за специална образователна подкрепа са предвидени 1 600 000 лева за закупуване на специализирани уреди, дидактически средства, за терапевтична и рехабилитационна дейност на децата.

Ивайло Дичев: Висшето образование у нас се движи по инерция

Недостигът на студенти е нещо като български евъргрийн. Тази година дори първият във всички класации Софийски университет не успява да ...

Детските градини ще имат възможност да кандидатстват по програма "Успяваме заедно" за изграждане на подкрепяща, интерактивна среда, за работа със семейната общност и др.

По програма "Заедно за всяко дете" са предвидени средства за проекти, свързани с обмяна на добри практики в работата с родители по Механизма за обхват на деца и ученици.

Ще продължи финансирането по останалите национални програми, действали предишни години - "Система за национално стандартизирано външно оценяване", "Роден език и култура зад граница", "Без свободен час", "Създаване на достъпна архитектурна среда", "Квалификация" и "Оптимизация на вътрешната структура на персонала".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    Възлово е изречението, че за изпълнение на програмите в училищата и детските градини държавния бюджет са осигурени 76 млн лева. Липсва само уточнението, че по-голямата част от тези пари идват от орязване на средствата за университетите. На това му се вика далновидна стратегия и последователна държавна политика!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Св. пророк Йезекиил

Свети пророк Йезекиил бил свещеник и произлизал от Левиевото коляно. По време на второто пленяване на Йерусалим при цар Йехония той бил взет в плен...

missing image
Отиде си Буги Барабата

На 58-годишна възраст почина музикантът Марио Събев, известен като Буги Барабата. Буги Барабата, основателят на "Бараби Блус Бенд", легендарен...