Правителството промени Наредба, за да гарантира прием в "Право" с матура

2157
Правителството промени Наредба, за да гарантира прием в "Право" с матура
Снимка: БГНЕС

Правителството прие промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“.

Това беше необходимата последна стъпка, за да се гарантира приемането на кандидат-студенти в специалността с оценки от матура. Решението беше взето преди време от СУ "Св.Климент Охридски". То касае по изключение засега само приемът тази година.

Приемът с матура няма да влоши "Право"-то, смята Даниел Вълчев

Качеството на юридическото образование няма да се влоши заради факта, че тази година приемът в специалност "Право" в Софийския универси...

"Правото е регулирана професия, поради което изискванията за входа във висшите училища се регулират от една наредба за единните държавни изисквания за специалност "Право". Министерският съвет ще трябва да приеме промяна на тази наредба и по изключение само за тази учебна година ние да приемаме с оценка от Държавни зрелостни изпити", обясни преди дни деканът на Юридическият факултет Даниел Вълчев.

Днес Министерският съвет отмени приетата през 2017 г. и предстояща да влезе в сила от новата академична година Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“ и направи промени в сега действащата наредба. С изменението се дава възможност за учебната 2020/2021 година висшето училище да избере как да организира приема, но не чрез задължителните писмени конкурсни изпити по български език и история на България. Предложението е продиктувано от настъпилите извънредни обстоятелства във връзка с пандемията от COVID-19 и има за цел осигуряване на възможност за прием на студенти по специалността „Право“ без полагане на присъствени приемни изпити.

С промяната се защитават и правата на хората с увреждания, такова нарушение е констатирано от Комисията за защита от дискриминация. В свое решение от там са посочили, че възможността за обучение в специалност „Право“ само в редовна форма на обучение създава неравно третиране по признаци „увреждане“ и „лично положение“ спрямо лицата с увреждания и лицата, упражняващи правото си на труд.

До изготвянето на нова наредба от сформирана за целта работна група в Министерството на правосъдието, ще остане в сила и ще се прилага сега действащата Наредба, като в нея се приемат промени с цел свеждане до минимум необходимостта от събиране на големи групи от хора във висшите училища, обясняват от пресцентъра на МС.

От 2019-та правото няма да се учи задочно

Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com