Промени в учебните програми по български език и литература за 11 и 12 клас

8042
Промени в учебните програми по български език и литература за 11 и 12 клас

Просветното министерство публикува за обсъждане новите програми по литература за 11 и 12 клас. Както и досега ще се учат само български автори. Най-голямата промяна е, че тези автори ще се изучават не хронологично както досега, а тематично чрез съдържание като любов, смърт и природа. Според учители по български език и литература, този начин на преподаване не е добър и ще затрудни учениците.

От просветното министерство обясниха, че заради новия закон и новия втори гимназиален етап са решили да приложат нов подход при изучаването на литература в 11 и 12 клас - тематичен вместо досегашния хронологичен.

В двата класа сме се ориентирали към 9 теми и към всяка от тях има предложени три художествени текста, които да се изучават, заяви Александър Трингов, експерт в МОН.

Държавата финансира извънкласните дейности с 25 млн. лв.

Близо 25 милиона лева са заложени в Средносрочната бюджетна прогноза за финансиране на извънкласни дейности в училищата след приключван...

Темите са - родното, природата, смъртта, властта, миналото, любовта, вярата, трудът, изборът. С новия подход учениците можели да влязат в дълбочина на емблематични произведения и да ги анализират. Според учители обаче подходът ще ги затрудни.

"Ако имаме предвид едно много културно и четящо поколение или хора филолози - да, това би било интересно за тях. Но за средно образование това за мен не е подходяща рамка. Програмите категорично не са просто не по-добри, а са по-лоши от предишните", заяви Марина Великова, учител по български език и литература от 125-то СУ.

Ако се разгледа темата за "родното", се вижда, че тя се представя чрез изкривени образци като "Криворазбраната цивилизация" и "Бай Ганьо на гости", а не чрез произведенията на Вазов, казват още учителите. В момента министерството обсъжда новия принцип в Североизточна България.

Имаше единодушно приемане, 80 учители присъстваха, единодушно приемане на подхода и подбора на тестове, коментира Трингов, цитиран от БНТ.

И ако гилдията наистина е раздвоена и сега е времето да дава предложения за промени, какви са конкретните промени в програмите, кои произведения отпадат и кои се появяват? От министерството за пореден път не пожелаха да кажат.

До месец учениците от 1 до 7 клас ще имат достъп до електронни варианти на учебниците

До месец ще се осигури достъп до електронно четими варианти на учебниците за всички ученици от 1 клас до 7 клас. Това заяви пред журнал...

Не е коректно да говорим по посока отпадане или добавяне, тъй като нямаме редактиране на учебните програми, не прилагаме методите на редакция, а те са изцяло разработени на нов принцип, допълни той.

Сравнението на стари и нови програми показа - от 12 клас и изобщо от програмите отпада автор като Емилиян Станев. Отпадат и фейлетоните на Алеко Константинов. В 11 клас те са заменени от "Бай Ганьо на гости".

"Ние отдавна се отказахме да учим нашите ученици на прозата на Ботев, на най- ярките публицистични прояви, сега виждам че се отказваме и от фейлетоните на Алеко, може би на някой му е твърде злободневно", заяви Великова.

Поемата "Септември" на Гео Милев слиза от 12 в 10 клас. В 11 клас като автор се появява Никола Фурнаджиев със "Сватба". Автори и произведения от 11 и 12 клас разменят местата си, за да отговорят на тематичността. Произведенията са силно редуцирани. В 12 клас ще се учат и съвременни автори като Христо Фотев, Борис Христов и Виктор Пасков.

За да се застраховат от реакции срещу изпадането на автори и произведения, от министерството казват, че учителите ще имат право сами да подбират допълнителни текстове. Според самите учители обаче както винаги няма да има нито часове, нито възможност за допълнителни автори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com