Първото светско училище в България е затънало в дългове (СНИМКИ)

3659
Първото светско училище в България е затънало в дългове (СНИМКИ)
Снимка: ОУ - Чипровци

Първото светско училище в България - ОУ "Петър Парчевич" в Чипровци, е затънало в дългове и не може да ги победи близо десет години. Това става ясно от отговор на образователния министър Галин Цоков до депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов.

История на дългове

То не само е първото светско училище в България, но от 2005 г. насам е единствено в община Чипровци, обл. Монтана. Към момента в него се обучават 57 ученици. То е със статут на средищно и защитено.

Дългът му към НАП обаче е непосилен. Към 22-ри ноември, 2023 година, задълженията му са 132 229 лева. От тях 45 686 лева главница и 86 543 лева лихви.

Проблемът с неразплатените средства е от 2015 г., когато директор на училището е Светлана Тренчева. Сигналът бил подаден от кмета на Чипровци. Установени са нарушения, свързани с финансовата дисциплина, и на директора е наложено дисциплинарно наказание. От РУО в Монтана са дадени задължителни предписания, като на директора е възложено всеки месец да докладва за предприетите действия, чрез които да се намалят паричните задължения. 

Към 19.08.2016 г. задълженията са 152 000 лева. При изпълнението на издадените заповеди за предписания е установено, че в изпращаните от директора оздравителни планове не фигурира действителният размер на просрочията. Предвид констатираните множество нарушения, считано от септември 2016 г. директорката е уволнена. Назначен е нов човек, което изпълнява длъжността и към настоящия момент. Справка в сайта на училището сочи, че директор е Лена Георгиева.

За периода от септември 2016 г. до декември 2018 г. в НАП е внесена сумата от 33 167 лв.

Година по-късно министърът на образованието и науката уведомява кмета на Чипровци, че може да погаси натрупаните задължения чрез допълнително финансиране от общината или да поиска безлихвен заем от министъра на финансите със срок на възстановяване не по-дълъг от края на следващата бюджетна година. Кметът на Чипровци бил категоричен, че няма да търси безлихвен заем, а дори да се отпуснат допълнително средства за дофинансиране, бюджетът на общината не може да покрие размера на натрупаните задължения на училището към НАП.

Следва нова заповед от РУО с предписания да се изработи нова оздравителна програма на училището. До края на 2019 г. са внесени 14 020 лева.

Началникът на РУО - Монтана препоръчал на директора да сключи договор с НАП за разсрочено плащане. В изпълнение на тази препоръка директорът през 2019 г. договорил ежемесечни вноски от делегирания бюджет на училището до окончателното погасяване.

Още: Въпреки обещанията на кабинета: Част от учителските заплати се оказаха без увеличение

Кратка история

Основно училище "Петър Парчевич" в Чипровци е наследник на най-старото училище в България – Чипровското католическо училище. Основано е през 1624 г. от архиепископ Илия Маринов, а името на учебното заведение само говори за себе си - Парчевич е една от фигурите на Възраждането ни.

То започва своята дейност през есента на 1624 г. в чипровската католическа църква "Санкта Мария". Освен начална степен училището имало и гимназиална. Всяка година най-добре отличниците били изпращани да учат в Италия, след което са се връщали. Сред тях е и Петър Парчевич. Той завършил висше образование с изключителен успех като доктор по гражданско (римско) и католическо право - рядък случай в университетската практика. Той е първият дипломат българин. Той е патрон на училището.

До 2000 г. училището е било средно и в него се е изучавало килимарство, след това килимарството е останало само като кръжок. През 2016 г. то е пред затваряне, когато се закрива мината за флуорит и 107 работника остават без препитание.  

Още от Чипровци: 

Кой град в България е прочут с производството на килими?

Из духовната съкровищница на Северозапада - Чипровският манастир

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com