X
 
 

С моркова и тоягата: Как България се опитва да върне ромите в клас?

5240 2
photo of С моркова и тоягата: Как България се опитва да върне ромите в клас?
Снимка: Getty Images/Guliver
Внушителни групи от учители, социални работници и полицаи обхождат България, за да изпълнят Херкулесова задача – до убедят десетки хиляди ромски родители да изпратят децата си на училище. Това е част от нова държавна инициатива за справяне с нарастващата неграмотност и големия брой непълнолетни забременяващи момичета в обеднялата общност, която представлява 10 на сто от седеммилионното население на България, пише в свой анализ агенция France Presse, цитирана от БГНЕС.

Около 130 000 деца не ходят на училище в България, каза наскоро пред журналисти министърът на образованието Красимир Вълчев. Преобладаващата част от тях са ромчета.

За да обърне тенденцията, правителството упълномощи над 1000 екипа от експерти да пътуват из страната, която е най-бедната членка на ЕС, и да разговарят с ромски семейства.

Но издирването на отпаднали от училище деца или такива, които никога не са ходили на училище, е много трудна задача.

От седем домове, посетени от един от екипите, който AFP придружи неотдавна, в най-голямото ромско гето в България в южния град Пловдив, Затие Маринова беше единствената майка, която отвори вратата. „Ще го запишем на училище тук, ако баща му не ни повика отново в Германия”, казва тя, сочейки към 10-годишният си син Орлин.

Подобно на много роми, съпругът на Маринова прекарва по-голямата част от годината в по-богати страни от ЕС, за да търси работа и да избяга от смазващата бедност в гетото.

„Много деца напускат училище, защото помагат в поминъка на семейството”, казва социологът Алексей Пампоров. „Момичетата се грижат за по-малките си братя и сестри, а момчетата работят с бащите си, например в строителството”.

В други случаи родителите са си у дома, но се спотайват зад спуснатите пердета и не отварят на експертите.

„Децата, които търсим, могат да са и в съседната къща”, казва Теодора Крумова от организацията Амалипе – водеща група за защита на ромските права. „Много родители се отнасят подозрително към непознати”, добавя тя.

Пътят към успеха

Дискриминацията спрямо ромите в България е широко разпространена след падането на комунизма през 1989, която силно ги маргинализира.

Около 22 на сто от ромите са неграмотни, а само 9 процента имат средно образование, въпреки че то е задължително, показа неотдавнашно изследване. Мнозина дори не говорят български.

Над половината училища у нас са без психолог

В повече от половината училища у нас липсва психолог. Това показват данните на просветното министерство. В същото време броят на регист...

Специалистите виждат пряка връзка между непосещаването на училище и високия процент забременяващи ромски момичета. Миналата година непълнолетни майки са родили около 6000 бебета – един от най-високите показатели в ЕС.

В отговор на тези предизвикателства управляващата коалиция на консерватори и крайни националисти реши да използва подхода на „моркова и тоягата” в най-новата си кампания.

От една страна, правителството предлага на родителите „захарчета” като субсидии за училищни пособия и дори подкрепа в търсене на работа – примамливи придобивки за общност, съсипвана от бедност и безработица. Същевременно, София заплашва да наложи глоби и да спре социалните помощи на родители, които не запишат децата си в училище. Крайните националисти искат дори да отидат по-нататък и да криминализират непосещаването на училище.

Междувременно, на терен, екипите от експерти, съставени от над 11 600 души, предпочитат да наблягат на положителния пример на хора от самата ромска общност, за да насърчат промяната.

Социалните не искат да се включват в екипите за връщане на децата в училище

В половината екипи по обхват на децата и приобщаването им към образователната система участват само учители и директори на училища. Пре...

Сред образцовите е 19-годишншят Марсел Илиев от северозападния град Монтана, който заслужи държавна стипендия в Англия благодарение на отличните си оценки. „Образованието е пътят към успеха и може да ти помогне да се измъкнеш от бедността”, каза той в интервю по телефона.

Недостатъците на училището

Националната кампания започна в началото на септември и за пръв път полицаи и социални работници се присъединиха към учителите в инициативата за връщане в училище.

Засега обаче успехът не е голям. До 10 октомври екипите бяха направили над 150 000 посещения на адреси, а 12 146 деца са върнати в училище, по данни на министерството на образованието. В 80 на сто от посетените домове е установено, че децата живеят в чужбина.

Отново сме в дъното на класацията за държавна инвестиция в образованието

На прага на новата учебна година отново сме в дъното на класацията за държавна инвестиция в образованието. Последните данни на Евростат...

Лошото качество на образованието в ромските махали още повече изостри проблема, защото родителите казват, че не виждат смисъл да изпращат децата си в лоши училища.

„Не учат добре децата ни. Племенницата ми току-що завърши осми клас и не може да си напише името”, пали се бащата на три деца Райчо Кръстев.

Независимо от това, служители като Крумова, които са на първа линия, хвалят новата инициатива като първото последователно усилие на правителството от края на комунизма за връщане на децата в училище. „Семействата, които се колебаят, накрая ще бъдат убедени”, казва тя.

Най-голямото предизвикателство ще са онези, които „живеят в най-дълбока бедност”, а експертите са единодушни, че задържането на децата, които се връщат в класните стаи, от следващо отпадане също ще бъде трудно, отбелязва още в коментара си агенция France Presse.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    Това е поредната простотия, измислена от някой чиновник в министерството! Работата е там, че не екипи от експерти обикалят ромските гета, а учители, в извън учебно време, на свои разноски и на свой риск! "Експертните екипи бяха само за "показно"! Броя на учениците се разминавал с 200 000 с данните от ЕСГРАОН. Добре, но задължение на учителите ли е да следят миграцията и емиграцията виж още ›› на ромските деца? Къде са социалните служби по места, къде са кметовете, къде е полицията, къде са държавните агенции, които "усвояват" не малко средства? И накрая въпросният чиновник ще отчете успешно приключил проект и ще получи подобаващи финансови бонуси, а за учителите ще останат разходите по пътуването, стреса и страха да не ги нападнат агресивни ромски банди и усещането, че пак са "употребени"!
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    Точно така е.От нашето училище обикаляхме само учителите.Попълвахме анкети, на които другите/общинари, полицаи, социални работници/само ще се подпишат.
    : 0 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
"Забранената снимка" на Макрон на финала...

Eто я снимката от финалния мач за Световната купа 2018 г., когато Еманюел Макрон скача в изблик на радост от мястото си на президентска...