X
 
 

Само 9 частни училища ще получават субсидия от държавата

1668 0
photo of Само 9 частни училища ще получават субсидия от държавата
Снимка: iStock/Guliver
Девет частни училища ще получават държавна субсидия през 2018 г. Това става ясно от списъка на частните учебни заведения, които от началото на тази година ще получават средства за издръжка на учениците си по подобие на децата в общинските и държавните школа.

Частните детски градини, които се включват в системата на държавното финансиране, пък са 5 на брой, пише вестник "Сега".

МОН премахва хартиените дневници

Според закона от 2018 г. училищата могат да поддържат само електронни дневници, а не паралелно с хартиените, както досега. Дигиталните ...

Дебатите дали частните училища и детски градини да могат да получават държавна субсидия се водиха бурно години наред. Подобна възможност бе дадена с приетия през 2016 г. нов училищен закон, а реално право на държавни пари частните учебни заведения получиха от 1 януари 2018 г. За целта желаещите трябваше да кандидатстват пред просветното министерство, като крайният срок за това бе 2 ноември 2017 г.

Дотогава заявленията за включване в системата на държавно финансиране от бюджетната 2018 г. са подали 9 частни училища. По две са от училища във Варна, Велико Търново, Добрич, Пловдив и едно от София. Нито едно от тях не е новосъздадено, посочват от министерството. От списъка на одобрените за финансиране частни училища и детски градини, публикуван в "Държавен вестник" на 15 декември м.г., става ясно, че са били одобрени всички 9 кандидата, както и още 5 детски градини.

По данни на МОН в одобрените училища се обучават 553 ученици от първи до дванадесети клас и 28 деца в подготвителни групи. Ако школата получат за всяко от тях грубо по около 1400 лв. на дете (колкото бе средно държавната издръжка на учениците от държавните и общинските училища за м.г.), това прави около 800 хил. лв. В бюджета за 2018 г. са планирани доста повече средства за частните училища (7 млн. лв.), в случай че всички частни школа поискат държавни средства.

Причината малко частни школа да искат държавни средства е условието, поставено пред тях от законодателя - да приемат 20% от учениците си безплатно, вкл. деца с изявени дарби и специални образователни потребности. Кои деца ще се освобождават от плащане, ще решава съответното училище. Засега нито едно от членуващите над 50 частни школа в Българската асоциация на частните училища (БАЧУ) не е изявило желание да получава въпросните средства. Общо у нас има 186 частни училища, в които учат 14 хил. ученици.

Одобрен е списъкът със защитените детски градини и училища

Правителството прие Списък със защитените детски градини и училища за учебната 2017/2018 г. Техният общ брой е 261. Това съобщиха от пр...

Средствата от държавния бюджет за издръжка на дейностите по възпитанието и обучението на децата и учениците в частните училища ще се определят по бюджетите на общините. Парите ще се разпределят освен въз основа на броя на учениците и на базата на още два критерия - на брой паралелки и според местоположението на училището и наличието в него на деца от уязвимите групи (какъвто ще е принципът и за общинските училища).

4 от одобрените частни детски градини са от Варна - "Аз съм българче", "Д-р Мария Монтесори", "Мечтатели" и "Чебурашка", една от София - "Арлекино", и една от Търговище - "Монтесори-Търговище" - ООД. Училищата, които ще получат държавно финансиране, са частно средно у-ще "П.Р Славейков" (София), частната професионална гимназия по икономика и управление и частна профилирана гимназия "Едмънт Бърк" (Пловдив), частно средно училище "Леонардо да Винчи" и частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество (Добрич), частно начално училище "Д. Екимов" в с. Русаля, Търновско, частна профилирана гимназия "АК-Аркус" във Велико Търново, частно средно училище "Мечтатели" и частно основно у-ще "М. Монтесори" (Варна).

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Сигурно 50% от българските пенсионери яд...

Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев пред Нова телевизия, коментирайки условията в арестите в България. ...

Последно в Актуално