Сигнал до Борисов: Само "избрани" ще имат достъп до "Еразъм+"

3679
Сигнал до Борисов: Само "избрани" ще имат достъп до "Еразъм+"
Снимка: Getty Images/Guliver

Огромни суми по образователната програма "Еразъм+" тази година ще са достъпни само за 40-50 "избрани" образователни институции, предаде вестник "Сега". За това сигнализират и организации, работещи по програмата, в писмо до премиера в оставка Бойко Борисов и Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС".  

Програмата се управлява от Центъра за развитие на човешките ресурси, който е под шапката на МОН. В последните години около нея имаше доста сигнали за нередности - като финансиране на свързани фирми и безсмислени дейности, като последният ѝ ръководител Татяна Калканова дори подаде оставка през 2018 г. заради тези съмнения. Сега недоволството е заради процедура, която се представя като облекчение, но всъщност може да ограничи достъпа до ресурса по програмата.  

Борисов: Държавите трябва да модернизират учебния процес

„Държавите трябва да инвестират в дигиталните инструменти, в модернизация на учебния процес и в обучение на самите учители. Защот...

Става дума за възможност кандидатстващите организации да получат специална акредитация - знак за качество, което отваря път към облекчена процедура за заявяване на проекти. Поканата за кандидатстване е публикувана на сайта на центъра през август 2020 г.  

Според сигнала до Борисов, промяната не е популяризирана по никакъв начин, а се явява условие за достъп до 50% от европейските средства през 2021 г., което остава скрито от кандидатстващите. Въпросните проценти са заложени в документа за разпределение на финансирането по програмата за България през 2021 г. Той е публикуван на сайта на ЦРЧР на 29 април. От него става ясно, че бюджетът на "Еразъм" тази година за страната ни е над 40 млн. лв. - 15 млн. лв. са за сектор висше образование, 9 млн. лв. - за професионално образование, 7.3 млн. лв. - за училищно образование, 3 млн. лв. - за образование за възрастни и 6 млн. лв. за сектор "Младеж".  

Разпределението на сумите е публикувано седмици преди крайните дати за подаване на проекти през 2021 г. (средата на май). Според авторите на сигнала то "ограничава по безобразен начин" достъпа до програмата на училища, професионални гимназии и други, предлагащи образователна мобилност в сферата на професионалното и училищното образование, обучението за възрастни и младежките дейности.  

За всеки образователен сектор са одобрени само няколко организации, които ще имат "ексклузивен достъп до милиони евро", твърдят още недоволните от правилата. За училищно образование например са одобрени акредитации само на 6 детски градини и училища, които ще имат достъп до 50% от 4 млн. евро. "Сектор образование за възрастни: одобрени са акредитации само на 4 институции, които ще имат достъп до 50% от 950 243 евро! Сектор Професионално образование: одобрени са акредитации само на 26 институции, които ще имат достъп до 50% от 5 336 333 евро!", изреждат те.

УСПЕШНО РЕАЛИЗИРАН ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА “ЕРАЗЪМ+”

В края на месец май 2020 г. предстои екипът на БРИТАНСКО-БЪЛГАРСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН и ЕЗИКОВ ЦЕНТЪР  (www.bbilcentre.com) – гр....

"Никакъв достъп не се ограничава, не е вярно това, което се твърди в сигнала", коментира пред "Сега" новият шеф на ЦРЧР Петьо Кънев. По думите му разпределението на бюджета не е забавено. "Самият бюджет на програмата беше определен от ЕК през март, ние бяхме номинирани за агенция по "Еразъм" в края на април, как по-рано да пуснем бюджет?", пита Кънев. Според него разпределението 50:50 е било измислено ориентировъчно.  

Кънев уверява, че няма как половината средства да отидат в малък кръг организации. "За всяка акредитирана организация има финансов таван, определен от ЕК. Когато акредитираните организации получат този таван при одобрение на проектите им, останалата сума до 50% ще се разпредели към неакредитираните организации", уверява той. Според него дори може да се окаже, че 90% от бюджета ще се разпредели на общо основание. " Няма как една детска градина да получи например 500 хил. за образователна мобилност", коментира той. (Подобно разяснение бе публикувано на 5 май на сайта на центъра).  

Относно липсата на прозрачност и на достатъчно ясно разгласена информация шефът на ЦРЦР коментира, че са провеждани обучения за всичко и подозира умишлено създаване на напрежение в системата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование