Скоро: Зрелостниците ще могат да се явяват повторно на матура. Ще се повтаря ли 2. клас?

4074
Скоро: Зрелостниците ще могат да се явяват повторно на матура. Ще се повтаря ли 2. клас?
Снимка: iStock

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование, с които се създава възможност на зрелостниците да повишат оценката си от матурата.

Идеята е на бившият просветен министър Красимир Вълчев от ГЕРБ и Елисавета Белобрадова от "Продължаваме промяната - Демократична България". Законопроектът бе подкрепен със 154 гласа "за" и 35 - "въздържал се".

С предложеното изменение зрелостниците ще получат възможност еднократно и в рамките на една година след полагането на първия Държавен зрелостен изпит, да се явят на следващ насрочен в същото училище. За новата им оценка, ако тя е по-благоприятна, се издава удостоверение. Още: Парламентът стартира деполитизиране на образованието, ГЕРБ видя опит за чистка

Вълчев уточни, че това е предложение на омбудсмана, което са припознали и касае оценката от държавните зрелостни изпити, които имат двойствена функция, от една страна с нея се завършва средно образование и от друга страна- оценката е вход за висшите училища. "Ако един ученик не е доволен от оценката си, сега той няма как да я поправи", отбеляза той.

Ще се повтаря ли 2. клас?

Спорна се оказа предлаганата от партията възможност учениците да повтарят в трети и четвърти клас, когато не са усвоили знанията, заложени в учебните програми.

Предложението на "Възраждане" даваше възможност учениците от III и IV клас да получават качествени оценки. За всички ученици от начален етап на обучение, които имат годишна оценка "слаб" (2), задължително да се организира допълнително обучение по време на лятната ваканция, което може да продължи и през следващата учебна година. Още: В образователния закон - да няма политическа агитация, да има отделни учебници за всеки предмет, да има електронно образование

Цветан Предов от "Има такъв народ" каза, че е против повтарянето. Колегата му Андрей Чорбанов добави, че повтарянето в много голяма степен касае психиката на малките ученици. Той настоя, че то по никакъв начин не би помогнало на децата, а това, което би било от полза, са допълнителните часове и допълнителните занимания за учениците, които изостават. "В моя клас имаше повтарящи деца, аз не видях по никакъв начин да им помогне, защото те стояха настрани от образователния процес", коментира депутатът.

Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ отбеляза, че няма нито едно доказателство, че методологията на повтаряне помага за подобряване уменията на децата. "Вместо повтаряне, ние трябва да осигурим достатъчно добра среда още в яслена група за децата. Да осигурим добро предучилищно образование по отношение на езика. Така че, когато влезе в първи глас, детето да бъде способно да разбира", обясни депутатът. Още: Денков: В училището няма място за партии и партийна политика

Идеята на "Възраждане" подкрепиха 54 народни представители, 51 бяха "против", а 58 гласуваха с "въздържал се" и така той беше отгвърлен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com