След фиаското с градините и първокласници останаха без класиране

2475
След фиаското с градините и първокласници останаха без класиране
Снимка: iStock/Guliver

След неволите на родителите на децата в градинска възраст дойде ред и на тези, на които предстои записване в 1 клас.

След засечките и другите "изненади" в новата е-система за прием в първи клас в София се появи нов проблем - този път с приема в хореографските паралелки. Родители дори се канят да подадат жалби заради изтриване на кандидатурите им за други училища, съобщават във Фейсбук засегнати майки и бащи, пише в. "Сега".

От 2021г. кандидатстването в първи клас в София само онлайн

От март месец 2021 г. кандидатстването в първи клас ще става само онлайн, чрез централизирана система. Това обяви зам. - кметът с напра...

Става дума за приема в паралелките с разширено изучаване на хореография, изобразително изкуство и музика, каквито предлагат 23-то, 92-ро и 144-то училище. За тях не се кандидатства през новата е-система, а чрез подаване на заявления към училищата. Проблемът е, че веднъж приети в някое от тези учебни заведения, кандидатурите на децата за други училища, направени през е-системата, са били премахнати от нея, без никой да уведоми родителите, че останалите им кандидатури в системата автоматично ще бъдат анулирани.

Недоволен от ситуацията родител обясни пред БНТ, че са кандидатствали в хореографското просто като допълнителен вариант и реално не иска детето му да учи там. "Да бяха обяснили тези неща навреме, а не сега да се чудим какво да направим! Как така просто ще изтриват кандидатури?! Това е абсолютно недопустимо!", споделя майка във Фейсбук. "Въобще не бяха обяснени. Алгоритъмът, който публикуваха 2 дена преди заключването, не фигурираше изтриване на кандидатури преди започване на класирането! Вече не съм убедена още какви данни манипулират...", казва друга.

Родители споделят, че има случаи и на неприети във въпросните училища деца, но въпреки това и техните кандидатури са изтрити. "Приети сме уж в училището, в системата пише, че не сме приети. Лошо ми стана вече", ядосва се и друг. "Част от родителите, които сме с такъв проблем, сме се организирали и подаваме жалби. Призовавам всички, които са ощетени по този начин да правят същото", обявява майка.

В отговор на въпроси от "Сега" от СО отговориха, че текстовете за класирането в специализирани паралелки са регламентирани в т. 4 и т. 5 от е-системата. Освен това, по време на обучения директорите на въпросните школа са били информирани, че именно те трябва да обяснят на родителите, дошли на място да подадат заявление за прием, че ще извършат класиране преди общото и че кандидатурите на приетите в тези училища деца ще бъдат изтрити от е-системата преди централизираното класиране за първи клас, "за да се запази основният принцип, че всяко дете може да бъде класирано само в едно училище".

"В деня на класирането са подадени от директори 150 деца, класирани в паралелки с разширено изучаване на хореография, музика и др., които не участваха в общото класиране поради вече извършен успешен прием в специализирана паралелка. На 7 юни директорът на дирекция „Образование“ Мария Минчева се е срещнала с родителите, които не желаят децата им да постъпят в хореографски паралелки, в които са приети. Тя е разговаряла с тях и ги е посъветвала да подадат кандидатури за участие във второ класиране", обясниха още от СО.

Ваня Кастрева: За РУО-София класирането на първокласниците протича спокойно

Напрежението от кандидатстването в детските градини с пълна сила се пренася и в кандидатстването за първи клас в столицата. След първот...

Общо 10 069 деца бяха класирани в първи клас на първото класиране, което се проведе на 4 юни. От тях 8717 са приети в училище по първо желание. Некласирани остават 460 деца, а 1704 свободните места за второ класиране. Записването на първокласниците започна на 7 юни, като срокът за записване на класираните на първо класиране е 17 ч. на 11 юни. За участие във второто класиране се кандидатства до 18 ч. на 11 юни, т.е. само 1 час - между 17 и 18 часа. Второто класиране ще се извърши на 11 юни, а третото - на 18 юни.

За един час

"Как може да е предвиден 1 час между края на записването след първо класиране и заключване на системата преди второ. Ако се запиша след първо класиране, трябва да се отпиша преди да кандидатствам за второ. Дали има свободни места в предпочитаните от мен училища и колко човека чакат за там, какъв шанс имам или нямам, аз няма как да разбера в друго време, освен в този 1 час", разказва за друг проблем майка. По време на работна група Минчева е обяснила, че тези часове са фиксирани в графика на дейностите, утвърдени от кмета на СО, и за 2021 г. класиранията няма как да се променят. "Ще го имаме предвид за следващата година. Още вчера поехме отговорност за следващата година заедно с директорите на училищата, с представители на фирмата и родителски организации да променим системата, за да реализираме по възможно най-добрия начин всички процеси по прием", казва тя.

Неприети

Както всяка година, и тази има деца, които не са приети на първо класиране, въпреки, че попадат в първа група (с 3 г. уседналост в района на училището). В някои райони като "Витоша", "Студентски" и "Триадица" например има неприети деца и от първа група. 55-о училище е с над 30 неприети от първа група. В 73-то и 5-то училище, дори след второто класиране, няма да могат да бъдат приети всички деца от първа група. В такива случаи се търсят възможности за насочване на тези деца в други училища. Понякога, по решение на РУО, могат да се разкрият допълнителни места - по две в паралелка за деца от първа група, за които няма места в училището. 201 училище например ще открие нова, втора паралелка за първи клас за учебната 2021/2022 г. и на второ класиране ще има свободни места.

Нов критерий ще е решаващ при приема в първи клас в София

Нов критерий ще е решаващ при приема в първи клас в София. Основно изискване ще бъде семейството да живее в района на училището от поне...

Приемът в първи клас в София - как сработи електронната система (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Отпуснаха още 30 млн. лв. за ремонт на студентски общежития в три града

Отпадат таксите за студенти и докторанти в университетите

Решено: Учениците отсъстват до 15 дни с бележка от родител

Училище в Ловешко забрани мобилните телефони

Второ явяване на матурите за поправка - шанс или разхайтване за учениците?

Кандидат-студентите на Софийския университет ще посетят деня на отворените врати (СНИМКИ)

Министерството на културата погреба НГДЕК: Мариела Папазова остава директор на училището (СНИМКИ И ВИДЕО)

Начален учител с груби изрази към деца: Министър Цоков разпореди проверка

Директор на столично училище взриви мрежата: Защо трябва да уважаваме учителя на детето си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование