Actualno loader
X
 
 
 

Служебен министър предлага тройно увеличение на парите за масов спорт

742 2
photo of Служебен министър предлага тройно увеличение на парите за масов спорт

Още по темата

Служебният министър на младежта и спорта проф. Даниела Дашева предлага тройно увеличение на минималните размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт. Това става ясно от постановление, публикувано за обществено обсъждане в сайта strategy.bg.

Припомняме, че при встъпването си в длъжност тя обясни, че системата за разпределение на държавни средства в спорта трябва да се оптимизира, като има по-голям контрол в изразходването им. Според нея трябва да се отсеят около десетина спорта, които да бъдат приоритетно финансирани.

Към момента държавата отделя за спорт по 2 лв. на дете в детска градина и 3 лв. на ученик, студент, курсант, като посочените размери не са променяни от 2006 г.

"Същевременно за периода 2006-2017 г. размерът на минималната работна заплата за страната е нараснал от 160 лв. през 2006г., 420 лв. през 201 г. и 460 лв. през 2017 г.", отбелязва министърът

От друга страна, от 2006 г. насам цените на спортните уреди, пособия, екипи и съоръжения са се увеличили многократно. При условията на финансиране на училищата по единен разходен стандарт, за училища, в които се обучават под 100 ученици, е трудно осигуряването на елементарни средства за спорт.

Във връзка с това Дашева предлага увеличаване на минималния диференциран размер на паричните средства за физическо възпитание и спорт да бъдат увеличени двойно: за децата в държавните и общинските детски градини - 5лв. на дете за бюджетна година; за учениците в държавните и общинските училища в присъствена форма на обучение - 6 лв. на ученик за бюджетна година; за студентите редовна форма на обучение във висшите училища - 6 лв. на студент за бюджетна година; за курсантите от висшите военни учебни заведения и Академията на МВР - 6 лв. на курсант за бюджетна година.

Дашева е пресметнала, че предлаганото изменение ще доведе до увеличение на общия размер на необходимите средства с 3 186 894 лв. годишно.

"Посочената сума е индикативна, тъй като годишния размер на средствата е функция на броя на децата, учениците, студентите и курсантите за съответната година. Това увеличение отразява социалното значение на предлаганото изменение, което засяга социална група, която обхваща над 1 000 000 деца в детски градини, ученици, студенти и курсанти", категорична е тя.

Редактор:

Етикети:

2 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Много обичам дечица, кой не ги обича, повече обичам момиченцата, обичам да ги щипвам по по бузките и да ги шляпвам по стегнатите дупенца
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • ТЪРКАЛЯНЕ НА ТИКВИ 1 ТЪРКАЛЯНЕ НА ТИКВИ преди 2 седмици Профил на трол?
    ТЪРКАЛЯНЕ НА ТИКВИ - ОЛИМПИЙСКИ СПОРТ ЗА ВСЕКИ!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Ованес Торосян - успехът му е присъщ

Той е един от най-сниманите актьори в новото българско кино....