X
 
 

Служебният министър на образованието съкращава хиляди учители и непедагогически персонал

11055 3
photo of Служебният министър на образованието съкращава хиляди учители и непедагогически персонал
Служебното правителството се готви да приеме 11 национални програми за развитието на образованието през 2017 година. Вносител на програмите е служебният министър на образованието и науката Николай Денков. По една от тях - “Оптимизация на училищната мрежа”, се готви съкращаването на 9000 учители и 2900 души – непедагогически персонал. За изплащане на обезщетения и компенсации държавата ще плати 28 млн. лв. Бюджетът на цялата програма е 30,7 млн. лв., съобщи БГНЕС.

“Необходимостта от оптимизация на мрежата от училища в България и на вътрешната структура е постоянна поради няколко причини – продължаващи демографски промени в страната, стремежа на училищата за повишаване ефективността на разходите, големия дял на персонала в предпенсионна възраст. Националната програма “Оптимизация на училищната мрежа” е механизъм, чрез който се регулират процесите на адаптиране на образователните структури както към интересите и потребностите на децата и учениците, така и към спецификата и потребностите на пазара на труда във всеки отделен регион в страната”, гласят мотивите на служебния министър на образованието и науката Николай Денков.

Поне 6000 българи заминават всяка година да учат в чужбина, Великобритания е най-предпочитана

Поне 6000 млади българи заминават всяка година в чужбина, за да продължат образованието си. Подготовката за новата академична година ве...

Според програмата – съкратените учители ще получават до десет заплати като компенсация, а непедагогическият персонал до осем брутни работни заплати.

Останалите програми, които служебният кабинет ще приеме са: “Система за национално стандартизирано външно оценява”, за което е предвиден бюджет от 4,4 млн. лв.; “Роден език и култура зад граница” с бюджет 1,2 млн. лв.; “Ученически олимпиади и състезания” с бюджет от почти 3 млн. лв.; “Осигуряване на съвременна образователна среда” с бюджет от 4,7 млн. лв.; “Без свободен час” с бюджет от 2,5 млн. лв.; “Квалификация” с бюджет от 600 000 лв.; “Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище” с бюджет от 1,5 млн. лв.; “Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование” с бюджет от 10,2 млн. лв.; “Развитие на предучилищното образование” с бюджет от 400 000 лв.; “Обучение за ИТ кариера” с бюджет от 270 000 лв.

Две от предложените от служебния образователен министър програми – “Развитие на предучилищното образование” и “Обучение за ИТ кариера” са нови.

МОН се отказва да финансира системите с карти за влизане в училище

Без държавни пари за системи за влизане със специални карти в училище. Тази промяна в националните програми в средното образование за 2...

Actualno.com

Етикети:

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Защо лъжете? Това е бройката на хората, които ще се пенсионират през тази година. За журналистите пенсиониране и съкращение явно е едно и също?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • объркан 1 объркан преди 1 година Профил на трол?
  И каква стана тя, до вчера си скубеха косите и се чудеха от къде да намерят липсващите учители, дори заедно с пенсионерите не стигаха, а днес излишни сума даскали, ей, какво се случва на територията на червената мафия, КОЙ и как управлява държавата на мафията?!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Това правителство служебно ли е? А тези програми чии са? Програми не се подготвят за 1 месец.
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Мартин Карбовски: Русия, прости!

"Аз не съм възпитан с любов към СССР. Напротив, западното влияние беше предпочитано от моето поколение. Но днес ми се свива сърцето и ...

missing image
Иван Бакалов: Медиите нарочно мълчат за ...

"На пресконференция в БТА Слави Трифонов обяви, че дарява парите от концерта в Лондон за деца с увреждания. Сумата според различни изто...