X
 
 
 

Служебният министър на образованието съкращава хиляди учители и непедагогически персонал

11055 3
photo of Служебният министър на образованието съкращава хиляди учители и непедагогически персонал
Служебното правителството се готви да приеме 11 национални програми за развитието на образованието през 2017 година. Вносител на програмите е служебният министър на образованието и науката Николай Денков. По една от тях - “Оптимизация на училищната мрежа”, се готви съкращаването на 9000 учители и 2900 души – непедагогически персонал. За изплащане на обезщетения и компенсации държавата ще плати 28 млн. лв. Бюджетът на цялата програма е 30,7 млн. лв., съобщи БГНЕС.

“Необходимостта от оптимизация на мрежата от училища в България и на вътрешната структура е постоянна поради няколко причини – продължаващи демографски промени в страната, стремежа на училищата за повишаване ефективността на разходите, големия дял на персонала в предпенсионна възраст. Националната програма “Оптимизация на училищната мрежа” е механизъм, чрез който се регулират процесите на адаптиране на образователните структури както към интересите и потребностите на децата и учениците, така и към спецификата и потребностите на пазара на труда във всеки отделен регион в страната”, гласят мотивите на служебния министър на образованието и науката Николай Денков.

Поне 6000 българи заминават всяка година да учат в чужбина, Великобритания е най-предпочитана

Поне 6000 млади българи заминават всяка година в чужбина, за да продължат образованието си. Подготовката за новата академична година ве...

Според програмата – съкратените учители ще получават до десет заплати като компенсация, а непедагогическият персонал до осем брутни работни заплати.

Останалите програми, които служебният кабинет ще приеме са: “Система за национално стандартизирано външно оценява”, за което е предвиден бюджет от 4,4 млн. лв.; “Роден език и култура зад граница” с бюджет 1,2 млн. лв.; “Ученически олимпиади и състезания” с бюджет от почти 3 млн. лв.; “Осигуряване на съвременна образователна среда” с бюджет от 4,7 млн. лв.; “Без свободен час” с бюджет от 2,5 млн. лв.; “Квалификация” с бюджет от 600 000 лв.; “Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище” с бюджет от 1,5 млн. лв.; “Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование” с бюджет от 10,2 млн. лв.; “Развитие на предучилищното образование” с бюджет от 400 000 лв.; “Обучение за ИТ кариера” с бюджет от 270 000 лв.

Две от предложените от служебния образователен министър програми – “Развитие на предучилищното образование” и “Обучение за ИТ кариера” са нови.

МОН се отказва да финансира системите с карти за влизане в училище

Без държавни пари за системи за влизане със специални карти в училище. Тази промяна в националните програми в средното образование за 2...

Actualno.com

Етикети:

3 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Защо лъжете? Това е бройката на хората, които ще се пенсионират през тази година. За журналистите пенсиониране и съкращение явно е едно и също?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • объркан 1 объркан преди 1 година Профил на трол?
  И каква стана тя, до вчера си скубеха косите и се чудеха от къде да намерят липсващите учители, дори заедно с пенсионерите не стигаха, а днес излишни сума даскали, ей, какво се случва на територията на червената мафия, КОЙ и как управлява държавата на мафията?!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Това правителство служебно ли е? А тези програми чии са? Програми не се подготвят за 1 месец.
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 21 март

Овен Тази сряда опровергайте мита за вашето твърдоглавие и покажете, че то може да бъде градивно и отстъпете в името на истината. А и...