Сметната палата: Одитът на СУ не дава вярна и честна представа за финансовото състояние

5754
Сметната палата: Одитът на СУ не дава вярна и честна представа за финансовото състояние

Сметната палата отказ да завери финансовия отчет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за 2014 година, съобщиха от Палатата.

Годишният финансов отчет на университета не дава вярна и честна представа за неговото финансово състояние и имущество към 31 декември 2014 г., в съответствие с приложимата обща рамка за финансово отчитане, заявяват от Сметната палата.

Университетите обявиха таксите за кандидатстудентските курсове

До 550 лв. стигат цените на подготвителните курсове за кандидатстудентски изпити. Въпреки че идната учебна година е далече, вузовете ве...

Установени са некоригирани съществени отклонения, констатирани и при предходни финансови одити на годишните финансови отчети за 2012 г. и за 2013 г., които са заверени и за двете години с „резерви”: Не е извършена инвентаризация и не е осигурена аналитична отчетност на част от активите на университета в размер на близо 9,7 млн. лв. 

Неправилно са отчетени дълготрайни материални активи и не са отразени промените в дяловете на инвестициите на университета в търговски дружества. Липсва информация относно стойностната оценка на тези съучастия към края на 2014 г. Не са осчетоводени поети ангажименти по сключени договори, действащи към 31.12.2014 г. в размер на 6 545 744 лв. В резултат на одита на Сметната палата това нарушение вече е отстранено.

Одитният доклад и одитното становище се изпращат на Комисията по образование и наука и на Комисията по бюджет и финанси към 43-то Народно събрание, на министъра на финансите и на министъра на образованието и науката.

На фона на констатацията на Сметната палата относно отида на университета bTV излезе в средата на октомври с информацията, че СУ дължи дължи на държавата 10 милиона лв., с лихвите от 2007 до 2012 година сумата достига близо 14 млн. лв.

Сметната палата ще каже какви ги е вършила БНБ по времето на КТБ чак наесен

Депутатите дадоха два месеца отсрочка за доклада на Сметната палата за одита на БНБ, предаде Агенция „Фокус” . Това беше од...

В отговор на това от университета заявиха, че всички констатации от цитирания от телевизията доклад са оспорени изцяло от Софийския университет пред съответните компетентни органи. Половината от актовете са отменени в полза на Университета. Останалите са във висящи производства, обясниха след това от учебното заведение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com