Стипендии за гимназистите от ромски произход се дават, защото ромски фонд дава повечето пари

27113
Стипендии за гимназистите от ромски произход се дават, защото ромски фонд дава повечето пари
Снимка: БГНЕС

Стипендии за деца от ромски произход не се раздават, а става въпрос за успех. Абсолютният минимум е успехът да е добър – 3.50. Говорим за деца в гимназията, а първите молби, които дойдоха за тези стипендии, са с успех над 5.50. Това заяви образователният министър Меглена Кунева относно съвместния проект на Министерството на образованието (МОН) и Ромския образователен фонд, според който ще се дават по 30 евро стипендия за успех в гимназията за ромски деца.

Министърът на образованието за втори път изкара тезата, че „този, който започва от по-ниска степен, трябва да му се помогне”. Деца, на които българският език не им е майчин, по-трудно ли им е или по-лесно, е тезата на министъра. Тя не можа да си спомни какъв е процентът на първокласници през тази година, чийто майчин език не е български. Не става дума за социална стипендия, а за стипендия за успех. 60% от парите се дават от Международен фонд за ромите и не може да ги дадем за друго, добави Кунева пред bTV, обяснявайки защо все пак наградите отиват за ромската малцинствена група. Останалите пари обаче идват от МОН т.е. от държавната хазна, която се попълва от данъците на всички български граждани. Образователният министър определи и „като много малък процент” децата от ромски произход, които получават стипендии за успех по държавната система. Сега говорим за 700 деца, подчерта Меглена Кунева, визирайки, че толкова деца от ромски произход ще вземат стипендиите.

Граждани са готови на протести заради стипендиите, които ще дават на ромските ученици

Граждани от Добрич са подготвили жалба във връзка с информацията от последните дни, че ще бъдат давани стипендии на ромски деца, за да ...

Успехът е гаранция, че парите ще отиват по предназначение, посочи Кунева, отговаряйки на въпрос дали средствата няма да се харчат неконтролируемо. Според нея няма проблем с високия успех за други малцинствени групи, за разлика от ромската – за пример тя посочи, че в Смолянско било училището с най-висок успех, а там турската малцинствена общност е много голяма. Кунева беше поправена, че вероятно става въпрос за Кърджали!

Същевременно за много роми, интервюирани от bTV, 30 евро са много малко. Те не можели да стигнат за ученик от гимназията. В Гърция вземат по 90 евро стипендия – всички, няма богат, няма беден, каза млад мъж от ромски произход, който не уточни дали стипендиите се дават на общо основание или за успех.

Кунева коментира и, че учебните помагала не се одобряват от МОН и съдържанието им не се съгласува с министерството. Само учител може да каже кое помагало да се ползва – изцяло учителски са критериите, каза образователният министър. Тя коментира темата, след като в едно от помагалата се появи урок относно здравословното хранене с въпрос относно имената на вериги за бързо хранене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com