Стоянович: Резултатите за азбеста не са излезли, като ги видите ще стане ясно защо не става сградата на Баба

61267
Стоянович: Резултатите  за азбеста не са излезли, като ги видите ще стане ясно защо не става сградата на Баба
Снимка: БГНЕС

"Не са излезли резултатите от азбеста", "Вие като видите резултатите ще ви стане ясно защо не сте на ул. Баба." В тази последователност отговори министъра на културата д-р Петър Стоянович на родители на деца от Класическата гимназия, които за пореден път се събраха днес следобед пред сградата на министерството, за да се опитат да разберат какво показват пробите, взети от ремонтираната сграда на училището, намираща се в кв. Модерно предградие.

Родителите са бяха събрали пред централния вход на ведомството, когато министър Стоянович се появи и влезе през страничния вход на министерството. Тогава родителите използваха случая, за да му зададат своите въпроси, след като месеци наред министърът отказва да се срещне с тях.

Гергина Тончева: На нас в Модерно ни е добре, центърът ще ни поквари!

„Когато в двора пасяха коне, а тя ни разказваше за Малкия принц, обяснението бе, че може да не сме в центъра, ама средата възпита...

Един от тях беше дали министърът е чел техническият паспорт на 13 ОУ, където от началото на учебната година се помещава училището. След като отговори утвърдително и бе запитан защо децата са в тази опасна за живота им сграда, Стоянович отговори: „Защото няма къде другаде.”

Той обяви, че следващата седмица ще даде пресконференция по темата.

Припомняме, че азбестът бе „открит” от Ирина Репуц – шеф на училищното настоятелство на Класическата гимназия, дни след като на 10 февруари т.г. министър Стоянович издаде заповед за връщането на училището в ремонтираната сграда.

На  14 февруари с разрешението на директора на гимназията Мариела Папазова Ирина Репуц и Силвия Илиева –  майки на деца от 12 клас, отидоха в ремонтираната сграда и изчоплиха стените в търсене на азбест.

"Доказването" на наличието му  стана на 17 февруари, благодарение на документ с дата 28 февруари, в който пишеше, че е открит лизардит, който обаче не представлява опасност за живота и здравето (за разлика от сигурно опасната сграда на 13 ОУ).

Орлин Йорданов: Министърът на културата е обект на сериозен силов натиск

След като само за две седмици министърът на културата Петър Стоянович издаде заповед за връщането на Класическата гимназия в ремонтиран...

На 20 февруари самото министерство назначи две експертизи от Националният център за обществено здраве и Национален институт за  строително изследване към МРРБ. Тогава един от експертите заяви категорично, че ако стените в сградата не са напукани и са боядисани, не съществува никаква опасност за живота и здравето на децата в нея.

Седем дни по-късно по информация на родител, който е звънял в Националният център за обществено здраве, стана ясно, че пробите са готови и че са предадени на Министерството на здравеопазването (МЗ). Същият ден за Actualno потвърдиха от Центъра, че пробите са предадени, но от МЗ отрекоха да са ги получили.

Вече трета седмица резултатите не се обявяват. Родителите коментират, че ако те бяха тревожни сигурно информацията щеше да бъде изнесена незабавно.

Междувременно се появи информация, че ремонтираната сграда в кв. Модерно предградие ще бъде използвана от Министерство на образованието и науката като база за проверка на държавните зрелостни изпити.

Вижте по-подробно Техническия паспорт на 13 ОУ тук

Вижте още снимки от сградата на 13 ОУ

Няма никаква опасност в сградата в кв. Модерно предградие на НГДЕК

Лизардитът не е азбест, това я заявил експерт от Националният център за обществено здраве, съобщи репортер на Actualno.com. Припомняме...

Така изглежда ремонтираната сграда на ул. "Баба"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование