Няма никаква опасност в сградата в кв. Модерно предградие на НГДЕК

53691
Няма никаква опасност в сградата в кв. Модерно предградие на НГДЕК
Снимка: Actualno.com

Лизардитът не е азбест, това я заявил експерт от Националният център за обществено здраве, съобщи репортер на Actualno.com.

Припомняме, че в момента в ремонтираната сграда на Националната гимназия за древни езици и култури тече проверка, назначена от Министерство на културата, от специалисти от Националният център за обществено здраве и Национален институт за  строително изследване към МРРБ.

Стоянович: Седмица след отстранаването на забележките по ремонта, НГДЕК трябва да се върне в "Модерно предградие"

Последната заповед на министъра на културата Петър Стоянович разпорежда Национална гимназия за древни езици и култури да остане в сг...

Отново по мнение на експертите пробата, взета от адв. Силвия Илиева, родител на ученик от гимназията, не е взета съгласно законовите изисквания.

Ако се установи, че стените съдържат лизардит няма да се прави изследване на въздуха. Контролните органи ще направят изследване за съдържанието на хризотил.

Експертите са категорични, че ако стените в сградата не са напукани и са боядисани, не съществува никаква опасност за живота и здравето на децата в нея. По това, което те виждат в момента  - опасност не съществува.

Резултатите от изследванията се очакват до няколко дни.

Мръсната игра с Класическата гимназия: Писна ни!

Сигурно вече ви е омръзнало да четете за проблемите на Класическата гимназия. На родителите, чиито деца всеки ден отиват в порутената с...

Експертите поясниха още, че подобни изследвания следва да се правят ако има такива съмнения на 6 месеца или 1 година, както и в случай на земетресение, извънредни ситуации или при бедствие.

Припомняме, че на 18 февруари Силвия Илиева показа пред медиите документ, според който в ремонтираната сграда на ул. Баба №16 има азбест. Документът предизвика сериозни съмнения за достоверност, след като се видя, че е с дата 28.02.2014 г. Най-важното е, че начинът, по който е взета самата проба, е изцяло нелегитимен.

Доц. Орлин Петров от Института по минералогия и кристалография, който е извършил рентгенофазовия анализ на вече взетата и оспорваната проба, коментира пред Mediapool, че изследването не е имало за цел да определи количеството азбест, а наличието. Все пак според него полуколичествената оценка сочела между 30 и 40 процента наличие на азбестов материал в дадената им проба, но точното количество било предмет на друг анализ, за който Илиева не е платила. Петров призна, че лабораторията не е сертифицирана, но тя била от най-модерните и тъй като е за научни цели, не можело да се оспорва достоверността на анализите й.

Той посочи още, че дори не е знаел, че пробата е от ремонтираната сграда на Класическата гимназия, но правени при тях анализи от други училища и университети са показали приблизително същите количества азбестов минерал заради строителната практика преди години.

Експерт: "Азбестът" в сградата на Класическата гимназия е провокация

От Mинистерство на културата категорично заявиха, че азбест в сградата на НГДЕК на ул. "Баба" 16 в кв. "Модерно предградие" няма. Това ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com