Студентите с по-ниски сметки за ток - кога точно зависи от счетоводството

5096
Студентите с по-ниски сметки за ток - кога точно зависи от счетоводството
Снимка: Михаил Митев

Студентите, живеещи в университетски общежития, ще усетят помощта за сметките си за ток тогава, когато доставчикът на ток издаде фактура. Това стана ясно от разяснение от страна на Софийския университет в светлината на обяснение на енергийния министър Александър Николов, който припомни, че всъщност помощта от държавата за скъпия ток ще получи съответния университет като небитов потребител, а не директно студентите.

Народният представител Кирил Симеонов от парламентарната група на "Има такъв народ" отправи въпрос към министъра на енергетиката относно повишената цена на електроенергията в общежитията. От отговора се изясни, че небитовите потребители ще получат компенсация, в това число и висшите учебни заведения. Министърът на енергетиката Александър Николов съобщава също, че монтираните в стаите на общежитията електромери са с контролна цел и "не представляват средства за търговско измерване съгласно Закона за енергетика".

Обмислят компенсации за високите сметки на ток в студентските общежития

Министерствата на образованието и науката и на енергетиката ще търсят допълнителни средства за компенсиране на високите сметки за ток в...

Затова от Actualno.com потърсихме отговор от Боряна Коларова началник отдел на "Информация и връзки с обществеността" към Софийския университет по темата със следните въпроси:

1.След като небитовите потребители ще получат компенсация, в това число и висшите учебни заведения - с колко ще намалеят сметките за ток на студентите? Кога се очаква да бъдат изплатени компенсациите?

2. Министърът на енергетиката съобщава, че монтираните в стаите на общежитията електромери са с контролна цел и не представляват средства за търговско измерване съгласно Закона за енергетика. С каква цел са поставени в такъв случай? С тях какво се измерва? Въз основа на показателите от електромерите ли се начислява високите сметки за електроенергия?

Таксата на консумативите за студентите ще се промени с толкова, колкото е компенсацията от държавата, гласи отговорът. Ако компенсацията се фактурира от доставчика по-късно, то съответно и Поделение "Социално-битово обслужване" ще компенсира студентите със същото закъснение, става ясно от отговора.

Университетите не усвоиха парите за саниране на общежитията

Университетите не успяха да усвоят парите, отпуснати им за ремонт и саниране на общежитията. През август 2020 г. правителството одобри...

Според казаното от г-жа Коларова, контролната цел на електромерите е следната - те са подочетни и се засича потребения ток. После показателят се умножава "по цената от фактурата на доставчика за съответния месец" и така се оформя сметката за ток на съответните студенти. От посоченото не става ясно кой умножава, но явно не всичко се прави от доставчика - участие във формирането на сметката има университета.

Actualno.com припомня, че през ноември 2021 г. студентите, живеещи на общежития, споделиха своите оплаквания в социалните мрежа за високите цени от начислената им електроенергия за месец октомври. Ако ноември 2020 г. са плащали до десет лева за електроенергията месец назад, то цената на консуматива за плащане през ноември 2021 стигна над 110 лв.

Антонио Стоичков, председателят на Студентския съвет към Софийски университет, който пряко се занимава и следи случая, обясни пред Actualno.com, че основната причина за по-високите начислени цени на консуматива е поскъпналият ток за небитовите потребители. Консумацията през октомври 2021 г., в сравнение със септември 2021 г., е 1/3 повече, а в сравнение с 2020 г. е 200%. За много студенти се оказа по-евтино да живеят на квартира, защото плащат битов ток, който е на много по-ниска цена спрямо небитовите потребители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование