СУ може и да се откаже от недомислените правила за медийно общуване

1943
СУ може и да се откаже от недомислените правила за медийно общуване
Снимка: БГНЕС

Доста скоро след като прие правилата за ограничаване на изявите пред медиите на преподавателите и студентите си, Софийският университет може да се откаже от тях. Това се подразбра от участие на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, коментира в. "Сега".

Миналата седмица Академичният съвет на СУ прие правила, според които преподаватели и студенти не могат да говорят пред медиите, изразявайки по някакъв начин позицията на Алма матер, освен ако това не е съгласувано с ректора или деканските съвети. А ако говорят от свое име, преподавателите не могат да споменават титлите си. Само представителите на студентите гласуваха против новите правила.

СУ с повече от странни правила за комуникация на преподаватели и студенти с медиите

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" прие на свое заседание, проведено на 30 март 2016 г., правила за офи...

"Още тогава стана ясно, че в текстовете има неща, които са глупави и неизпълними - например да изискваме от медиите да не изписват званията и длъжностите на преподавателите и служителите в университета. Има и двусмислени неща и затова се създаде това впечатление за цензура и забрана", призна проф. Герджиков пред bTV. Той сподели, че на заседанието са разглеждали 30 точки, били са уморени и накрая погрешно са приели новите правила с идеята да ги доработят впоследствие, вместо директно да ги отложат.

Ректорът обаче все още е на мнение, че ако човек говори в лично качество, трябва изрично да уточни това. "Какво ще стане, ако деканът на Стопанския факултет на СУ излезе пред медиите и каже, че банковата ни система е в криза, а това не се споделя от научната общност", попита той и уточни, че в този случай той следва само да посочи, че говори от свое име и не ангажира институцията, без да иска разрешение от никого.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com