Свидетелства за висше образование, издадени от Софийския университет, се оказват невалидни

3592
Свидетелства за висше образование, издадени от Софийския университет, се оказват невалидни

Оказва се, че над хиляда дипломи за висше образование, издадени от Софийския университет през 2009 година, са нередовни. Бившите вече студенти разбират за това, едва когато им се наложи да легализират документите си, за да се реализират в чужбина.

Такъв е случаят на Мария Бояджиева, която преди време решава да замине за Виена, където да започне работа. За целта трябвало да преведе и легализира дипломата си, но от фирмата, която е била ангажирана ѝ се обаждат и ѝ казват, че от МОН не са приели дипломата и че тя е невалидна, съобщи Нова телевизия.

Кандидат-студенти в СУ се явяват на история и на география

На 26 март 2017 г. с изпити по история на България и география продължава първата кандидатстудентска сесия за учебната 2017/2018 г. на ...

Причината - в документа няма задължителният по закон подпис от ректора на Софийския университет. Вместо него й е поставен печат с името на тогавашния ректор - проф. Иван Илчев. Проблем, с който често се сблъскват агенциите за легализация на документи.

„Самият печат беше като сканиран подпис. Малко се позачудихме дали няма да има проблем и наистина, когато нашият куриер отнесе документите в министерството за поставяне на апостил, ги върнаха”, разказва Татяна Танчева от фирма за легализация.

Оказва се, че Мария трябва да издири лично проф. Илчев, за да получи истински, собственоръчно поставен подпис. Процедура, през която трябва да премине всеки друг студент, завършил Софийския университет през 2009 година и решил да замине в чужбина.

„Диплома, копие от дипломата и уверение на английски - това са 4-ри подписа. За една година трябваше да се положат 24 000 подписа. Аз съм имал такива случаи, в които се връщаш и колкото и смешно да звучи, не те боли от копане на нивата, а те боли от полагане на подписи”, оправдава се проф. Иван Илчев.

Увеличават таксите в 10 факултета на Софийския университет

Таксите в 10 факултета на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се увеличават. Решението беше взето по време на Акад...

Така професорът решава да изработи шаблон с подписа си и да го връчи на съветниците си, които да „подписват” дипломите вместо него. „Нали знаете, че движеща сила в човешкия живот е мързелът. И тъй като съм преподавал една година в Япония, там японците се разхождат с печати с подписите си. И аз си направих печат”, заяви проф. Иван Илчев.

Улеснението в миналото обаче се оказва допълнителна работа в бъдеще. Минимум веднъж месечно проф. Илчев е викан в Алма Матер, за да преподписва дипломи. От 2009 досега той е положил около 400 реални подписа. Бившият ректор призова студентите, завършили тогава, да не чакат последния момент и да намерят време за презаверка на дипломата.

А за бившите студенти остава тревогата, че дипломи с подпис и печат могат да не бъдат признати за действителни в чужбина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com