Съдът обяви сградата на НГДЕК за опасна, Министерството на културата ще обжалва

10320
Съдът обяви сградата на НГДЕК за опасна, Министерството на културата ще обжалва

Върховният административен съд (ВАС) излезе с решение, че сградата на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) на ул. "Баба" е опасна заради наличието на азбест.

Това поясни пред Topnovini.bg Ирина Абаджиева-Репуц, която е адвокат по делото и застана на страната на родителите при подаването на иска в съда.

ВАС: Петър Стоянович е позволил 500 деца да учат в опасна за живота им сграда

Върховният административен съд (ВАС) отмени Заповед № РД 09 – 95/21.02.2014 г. на бившия министър на културата Петър Стоянович, с...

"Обжалваме, така че докато няма влязло решение на съда, има разрешение и от МОН в сградата на НГЕДК да се провеждат часове", обясниха в отговор на решението на съда от Минитерството на културата.

Миналата година няколко родители и учители сигнализираха, че след направен ремонт с европейски средства по стените на училището все още има азбест. Родителите инициираха множество експертизи, като някои от пробите бяха взети  по нерегламентиран начин. Тогава Репуц размаха документ с бъдеща дата и от лаборатория, която няма сертификат да прави подобни изследвания.

По думите ѝ сега "съдът се позова на европейска директива, тъй като в случай, че тя не е синхронизирана с местния закон, същата се прилага с пълна сила."

През 2012 г. Столична община дава сградата на 13-то ОУ, намиращо се в района на "Женския пазар". През времето, което децата бяха в тази сграда имаше десетки нападения над учениците, а наскоро Върховният административен съд призна, че тя е представлявала опасност за живота и здравето на всичко, които се намират в нея и отмени заповедта на министър Петър Стоянович.

ВАП: Петър Стоянович е позволил деца да учат в опасна сграда

Учениците от Националната гимназия за древни езици и култури са били настанени незаконосъобразно в сградата на 13 ОУ на ул. "Св. Кирили...

"Преместиха ни там още преди да е започнал ремонтът на старата сграда", поясни Репуц. По думите й изведнъж Министерството на културата, под чиято шапка се намира Класическата гимназия, решава учениците да се върнат отново на ул. "Баба" след приключил ремонт с европейски средства. Около 2 млн. лв. се наливат в сградата. Изискване на ЕС е обаче, за да не се връщат пари, поне 5 години в гимназията да има ученици. Това е причината Рашидов да върне учениците обратно в опасната сграда, разясни още Репуц.

По време на азбестовия скандал Явор Стоянчев, представляващ ДЗЗД "Евро Арка Консулт", строителен надзор на обекта, бе категоричен, че няма нито един документ, който да е установил наличието на азбест в ремонтираната сграда. Г-н Стоянчев сподели пред Actualno.com, че при приемането на ремонтираната сграда директорът на училището Мариела Папазова е заявила, че строежът е изпълнен.

Той беше категоричен, че скандалът е провокация, а известен журналист, чието дете е ученик в НГДЕК отправи закана, че от позицията на медията си ще спретне скандал с азбеста.

Друг интересен факт е, че дори преди ремонта  на сградата децата на родителите, поръчали проверката за азбест, са учили в същата сграда и тогава никой от тях не е предприемал подобни проверки.

ВАС обаче решава, че наистина има опасност за децата. Сградата на 13-то ОУ пък е също неподходяща за възпитаниците на НГЕДК, тъй като се намира в район с много мигранти и отдавна не е ремонтирана

Нови нарушения в конкурса за директор на НГДЕК

Днес, 27 юли учители, родители и ученици на Националната гимназия за древни езици и култури се събраха пред Министерството на културата...

По тази логика голяма част от училищата, детските градини и длуги обществени сгради, строени преди десетилетия трябва да бъдат опразнени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com