X
 
 

Съдът определи стипендиите за ромчета като дискриминационни спрямо всички останали българчета

1969 0
Съдът определи стипендиите за ромчета като дискриминационни спрямо всички останали българчета
Снимка: iStock/Guliver
Съдът определи стипендиите за ромчета като дискриминационни спрямо всички останали българчета. Със свое решение от 13 януари 2020 г. Върховният административен съд (ВАС) уважи решението на Административен съд София град (АССГ).

През декември 2018 г. той определи като дискриминационен проекта на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етнически малцинства (ЦОИДУЕМ) към Образователното министерство - „Подкрепа на ромските ученици за успешно завършване на средно образование“. С това решение на върховната съдебна инстанция се увенча с успех над 3-годишната борба на „Сдружение Азбукари“. Неговият председател Цвета Кирилова в жалбата си до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) посочи, че този проект е дискриминационен спрямо всички останали българчета, които не са от ромския етнос. А КЗД реши, че проектът не е дискриминационен.

НПО сигнализира за "грандиозна корупция" по любима на Кунева програма

Официален сигнал за „грандиозна корупция“ и неправилно разпределение на европейски средства по ОП „Наука в образовани...

Производството на ВАС е образувано по жалба на решението на КЗД, която постанови, че проектът на ЦОИДУЕМ не е дискриминационен. „Сдружение Азбукари“ обжалва решението на КЗД и жалбата беше уважена от АССГ. В отговор КЗД и ЦОИДУЕМ подадоха жалба срещу решението на АССГ. ВАС потвърди решението на АССГ.

Това е накратко историята за битката сдружението срещу решението на КЗД, която постави в положението на обратна дискриминация всички останали българчета, освен ромчетата

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители