Съвсем скоро - адресът може да се окаже най-важен за прием на първолак в София

1873
Съвсем скоро - адресът може да се окаже най-важен за прием на първолак в София
Снимка: БГНЕС

Адресът ще е ракетата-носител за първокласниците при класирането за прием в училище в София. Това поне става ясно от работния вариант на системата за прием на ученици в първи клас на Столична община (СО), който се очаква тази седмица да бъде обявен официално, пише в. "Монитор", позовавайки се на информация от директорката на дирекция "Образование" към СО Мария Минчева.

От следващата учебна година столичните училища ще записват най-малките си ученици по нови правила. Директорите ще имат четири задължителни критерии с фиксиран брой точки, с които ще пресяват децата. Според новите разпоредби първият задължителен критерий ще бъде постоянният адрес на територията на административния район на училището, който ще носи и най-много точки – 5. Вторият е настоящият адрес, който ще дава допълнителна преднина от още 2 точки. Така на практика родителите-софиянци ще имат предимство пред преселилите се в столицата.

Правителството ще вдигне социалната пенсия, но не и помощта за първолаците

Проект на постановление за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост - тази точка е в дневния ред на редовното правителс...

Третият задължителен критерий е братче и сестриче в същото школо, който носи 4 точки. Четвъртият пък е "ученик – сирак" и дава преднина от 3 точки. Оттам нататък училищата също ще могат да приемат с решение на Педагогическия съвет други допълнителни критерии. Те обаче ще носят също фиксиран брой точки – 0,5. Това могат да бъдат познатите изисквания за подбор като месторабота на родителя, дете на учител от същото школо, дъщеря или син на бивш възпитаник на училището и др.

Според заместник-министъра на образованието Диян Стаматов промените, свързани с централизирани критерии и фиксирани точки, са важни и положителни. Той обясни, че близостта до училището е в услуга на самото дете и затова именно този критерий ще носи най-много преднина. Едновременно с това обаче родителите не бива се ограничават в избора на училище, но съвсем логично другите изисквания за подбор да носят по-малък брой точки.

След като получат официално предписанията от Столична община, училищата в София се очаква да приемат правилата си за записване на нови ученици и да обявят план-графика си на своите сайтове.

Същевременно първолаците в Пловдив ще бъдат приемани по електронен път. За целта на 22 декември 2016 г. местният общински съвет прие специална наредба. Най-важният критерий все пак остава желанието на родителите.

Как да осигурим добър старт на първокласника

Всеки първокласник е изпълнен с вълнение и любопитство от предстоящия училищен живот. Понякога, обаче, тази емоция бързо прераства в тр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование