Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Таксите в СУ скочиха с 8%

30 януари 2013, 20:14 часа • 32970 прочитания

Академическият съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е взел решение да увеличи студентските такси с 8%, предаде Дарик.

По време на заседанието са присъствали много студенти от различните факултети, които категорично не са били съгласни с повишението на таксите.

Въпреки това, само деветима членове на Академически съвет са застанали против по-високите такси.

Новите такси ще бъдат в сила от учебната 2013-2014 година.

В момента таксите в Алма матер за редовно следване варират между 300 и 750 лв.

Следването по педагогика и логопедия в момента струва 340 лв. на семестър. Такива са цените и за специалностите публична администрация и стопанско управление. Правото, журналистиката и българската филология са по 500. Толкова излиза и следването в специалностите история и археология. Студентите по информатика и компютърни науки дават по 750 лв. на семестър. Най-много плащат курсистите по медицина и фармация, които дават по 925 лв. на семестър.

Миналата година правителството разреши на висшите училища да вдигат таксите за следване до 2/3 от сумата, която хазната отделя за издръжка на висшист. Тогава обаче Алма матер отказа да вдига таксите за следване. В момента тарифите за висше в Софийския университет са едни от най-ниските в страната.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес