Учениците от 10. и 11. клас ще се учат за защита на Отечеството, реши служебният кабинет

2510
Учениците от 10. и 11. клас ще се учат за защита на Отечеството, реши служебният кабинет
Снимка: община Тетевен

Служебният кабинет одобри Наредба за условията и реда за организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството.

Тя е в изпълнение на изискване на чл. 58, ал. 1 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, приет през 2020 година, посочват от Министерския съвет.

С наредбата се регламентира обучението на учениците от 10-и и 11-и клас, както и подготовката на военнослужещите и цивилните служители за провеждане на обучение на ученици.

В отделен раздел е определена и процедурата по кандидатстване и обучение на български граждани, отговарящи на условията на разпоредба от Закона за резерва във въоръжените сили, касаеща придобиването на квалификация „Офицер от резерва“ във висшите военни училища.

"Изпълнението на постановлението ще допринесе за по-добро и съобразено с интересите на учениците и учебната програма обучение за защита на Отечеството. Ще се даде възможност на българските граждани да получат военна подготовка и да придобият квалификация „Офицер от резерва“, като по този начин въоръжените сили ще разполагат с обучени запасни", аргументират се от служебния кабинет на Гълъб Донев.

Припомняме, че военната подготовка на граждани, предлагана от Министерски съвет, вече предизвика доста реакции. По-рано през април Конституционният съд отклони искането на служебното правителство за задължително тълкуване на чл. 59, ал. 2 от основния закон на страната.

Става дума за въпроса, отправен от Министерски съвет към КС, допустимо ли е въвеждането на задължителна военна подготовка на гражданите със статус на запасни по смисъла на Закона за резерва на въоръжените сили.

Определението на съда е взето с единодушие на 4 април, става ясно от деловодството на КС. Така съдът не уважи искането на служебния кабинет да тълкува възможността да се пристъпи към задължително военно обучение в мирно време.

Членът от наредбата, приета от МС днес, обаче е друг. Чл. 58, ал. 1 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България е за "усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили". Изрично е записано, че съдържанието, редът и начинът за провеждането на обучението се определят с наредба на Министерския съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Наши ученици с пълен комплект медали от олимпиада по химия в Китай

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com