Учените от БАН се обидиха от субсидията за 2016

7269
Учените от БАН се обидиха от субсидията за 2016

В свое обръщение, прието единодушно от Общото събрание, те категорично настояват за „минимални средства, които да позволят съществуване на БАН като национален научен център на цивилизована страна”, съобщи БГНЕС.

Обръщението е адресирано до премиера Бойко Борисов, председателя на НС Цецка Цачева, министъра на образованието Тодор Танев и председателя на ресорната комисия в НС Милена Дамянова. В него се изразява недоумение от предвиденото минимално нарастване на субсидията за догодина в сравнение с 2015 г. с 440 100 лв., което „е за сметка на увеличението на членския внос на България в ЕВРОМЕТСАТ, като не се отчитат реалностите, свързани с ръста на минималната работна заплата и необходимите разходи за създаване на нормални условия за труд в БАН”. Учените искат да работят „ без принудително излизане в неплатени отпуски, без работа в неотоплени помещения и без по-нататъшно намаляване на научния персонал, водещо до съществени различия от европейските стандарти”.

В България стават между 20 и 50 слаби земетресения годишно

Земетресения с магнитуд около 3 по Рихтер стават минимум от 20 до около 40-50 пъти годишно на територията на цялата страна. Това каза...

Учените настояват бюджетната субсидия на БАН за 2016 г. да бъде в размер на минимум 97 287 000 лв. Те аргументират искането си с нарастването на минималната работна заплата на 420 лв. от 2016г. Повишаването на минималните заплати налага и увеличаване на заплатите на учените и специалистите с висше образование в БАН. В противен случай се получава уравниловка между персонала с ниска квалификация и учените – доценти и други учени с научна степен “доктор”. Тези разходи са в размер на 12 млн. лв., се посочва в обръщението.

В допълнение към тези средства, Общото събрание на БАН подкрепя предложението на председателя на БАН проф. Никола Малиновски за допълнителни 12 млн. лв. за съфинансиране на спечелени проекти с финансиране от Европейския съюз и по оперативни програми, мостово (оборотно) финансиране, възстановяване на членството на България в международни организации, а също и за поддръжка и възстановяване на научната инфраструктура.

Съществуващият дефицит е сериозна пречка за качествено и срочно обучение на докторанти – млади научни кадри, които са така необходими за развитието на страната. Пълното отсъствие на финансиране на изследванията през последните години чрез Фонд “Научни изследвания” налага насочването на минимални средства към определени научни направления с особена важност за развитието на страната.

„Общото събрание на БАН си дава сметка, че финансовият ресурс на страната е ограничен. Поради това ние не представяме искане на годишна бюджетна субсидия от 170 млн. лв., което би ни изравнило с равнището на издръжката на държавните висши училища”, подчертават представителите Академията.

Младите учени в БАН взимат 440 лв., а професорите - 750 лв.

Със съкращаване на дейности и кадри в Българската академия на науките (БАН) кризата там няма да се реши. Един млад учен в БАН започва с...

Същевременно, ние настояваме за започване на дискусия за държавната политика в областта на науката, съответстваща на положението на България като член на ЕС, както и за преразглеждане на бюджетните прогнози за следващите години, категорични са учените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com