Учители от СМГ: Директорът притиска наши колеги да го защитават

26318
Учители от СМГ: Директорът притиска наши колеги да го защитават
Снимка: БГНЕС

Скандалите и разделението около Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ продължават с пълна сила. 

Днес, 31 август, на специална пресконференция, учители от гимназията обявиха, че директорът Антони Стоянов оказва натиск на техни колеги, за да застанат зад него. "Звъни им и ги притиска, а тях ги е страх. Другите го защитават, за да си запазят интереса", заяви Румяна Караджова, която е учител по математика в СМГ.

Отменена е заповедта за уволнение на учителя от СМГ Петя Тодорова

Заповедта за уволнение на Петя Тодорова, преподавател по математика в Софийската математическа гимназия, е отменена. Натиск върху дирек...

Припомняме, че вчера хора, представили се за родители, учители и възпитаници на Софийската математическа гимназия, защитиха директора Стоянов, чиято оставка се иска от началника на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева. Повод за напрежението стана уволнението на учителката по математика Петя Тодорова, като мотивът на директора беше, че тя е работила срещу интересите на гимназията в качеството си на член на националната комисия на математическото състезание "Европейско кенгуру".

По информация на Actualno.com обаче присъстващите на вчерашното събитие нямат нищо общо с математическата гимназия. Една от подкрепящите директора - Мария Петрова, беше най-активна и дори заяви, че представлява "цялата общност в България" . Тя на няколко пъти обяви, че е "жена на зам.-директора на гимназията, който в момента е в чужбина". Разправията обаче избухна, след като истинският зам.-директор на СМГ Ивайло Ушагелов се появи и обяви, че Петрова на няколко пъти се представя за негова съпруга, което не е истина. Жената от своя страна се измъкна с думите, че мъжът ѝ (бел. ред. - Ивайло Петров, бивш зам.-директор) е в чужбина и никога не се е представяла за съпруга на Ушагелов. 

Мария Петрова на вчерашния протест. Зад нея не е съпругът ѝ Ивайло Петров. Кадър: Канал 3

Ушагелов и други учители от гимназията се възмутиха и от това, че на протеста в защита на Стоянов са доведени ученици, които не са от СМГ и нямат нищо общо с гимназията. 

Петя Тодорова пред Actualno.com: Сама щях да напусна. СМГ не е това, което беше

Учителят от Софийската математическа гимназия (СМГ) Петя Тодорова бе уволнена дисциплинарно от директора Антони Стоянов в началото на л...

На пресконференцията днес старши учителят по математика Надежда Буюклиева каза, че е направена петиция, озаглавена "Против своеволията на директора Антони Стоянов и за запазване на добрите практики в СМГ", като много от участвалите в подписката са бивши ученици на СМГ.

Петицията започна преди два месеца, подписана е от 712 души. По думите на Буюклиева в петицията имало мнения, че "Антони Стоянов взима еднолични решения, без мотиви, с липса на диалог, който е скрит зад това, че е в интерес на децата".

Според учителите, взели участие в събитието, от две години в СМГ се е "установил и проработил един маниер за освобождаване на колеги, който е изключително непочтен", като бяха дадени примери с освобождаване на учители на пенсионна възраст.

ОТ СМГ излизат хора. Това е най-важното. Говорим за медали и успехи през последните години, но не е само тогава. Успехите на СМГ не почват от последните 5-6 години. Може би в последните години повече се афишират успехите, но СМГ има вече 45 години успешна история. И успехите не са плод на един учител или ученик, те са плод на колектива. През училището са минали много преподаватели и всеки е оставил по нещо. Екипът в СМГ гради училището“, каза още Румяна Караджова.

Учителите обявиха още, че им е забранено да влизат в гимназията, освен ако не опишат защо е нужно това. "А ако ни пуснат - сме с охрана. Това е обидно".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com