Учители по география на символичен протест заради дискриминация на предмета

7934
Учители по география на символичен протест заради дискриминация на предмета

Учители по география излизат на символичен протест срещу проект на Министерство на образованието за намаляване на часовете по география. Според председателя на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти доц. Марин Русев идеята на протестиращите преподаватели е часовете по география да бъдат изравнени с тези по история. Русев обясни, че двата предмета са тясно свързани, а според новия проект за учебните планове и програми, часовете по история са с 18 повече в гимназиален етап на обучение, предаде Дарик.

По думите на Марин Русев предметът география търпи дискриминация спрямо други предмети като музика и изобразително изкуство. Това според него важи както за гимназиален, така и за прогимназиален етап.

Идеите на МОН "как се пише SMS" и "отговор на житейски въпрос" може да струват милиони*

Предлагаме да отпадне и да не се организират процедури за оценяване на проекти за учебници за I – V клас, които ще се ползват за ...

„190 часа са предвидени за 5-ти, 6-ти и 7-ми клас изучаване на музика, 190 часа са предвидени за изучаване на изобразително изкуство в същите класове, а за география са предвидени 174 часа. Ще дам и друг пример - историята в съотношение с географията в проектонаредбата за учебния план, ако ги сравним - 63%, географията е остатъкът от 37%. Днес в цялата страна географи от най-големите селища в България подкрепят инициативата и двете днес изпратени писма до министерството, в които се настоява намаляване на разликата между история и география", каза Русев.

Днес преподаватели по география от цялата страна носиха трикольорни лентички в знак на несъгласие с готвените от просветното ведомство промени. Засега учителите не обсъждат по-радикални протестни действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com