Учители в селски училища събират по полята седмокласници за малките матури

6979
Учители в селски училища събират по полята седмокласници за малките матури
Снимка: Thinkstock

Учители и директори на селски училища събират по полята седмокласници, за да се явят на националните външни оценявания в понеделник и сряда идната седмица. В момента семействата от малцинствата, заедно с децата си, заработват усилено в селското стопанство. Това се повтаря всяка година, пише регионалното издание "Марица".

Всяка сутрин екип обикаля махалата, за да събере децата, разказва директорката на ОУ „Ген. Карцов” в Христо Даново, Пловдивско, Красимира Димитрова. В навечерието на изпитите в настоящата кампания положението даже не било толкова лошо като предишни години. Причината е, че националните външни оценявания бяха изтеглени на по-късни дати, за да не съвпадат с матурите, и така не попаднаха в пика на розобера в края на месец май. В предишни години се налагало учителите в 06:00 ч. сутринта да обиколят масивите край Бегово и Песнопой, за да подкарат децата към изпитните зали.

Четвъртокласниците с по-лоши оценки по три от четири предмета на външното оценяване

2019 г. ще се окаже изключение от тенденцията, наблюдавана в предходните три години, за подобряване на резултатите от националното външ...

Тази година от учебното заведение подготвили план за превантивна работа, но въпреки него по време на розобера в класните стаи останали едва 30-40% от учениците. В школото с 240 ученици 238 са от малцинствата. „Проблемът е, че не срещнахме разбиране от Инспекцията по труда и Отдела за закрила на детето. Трудовите инспектори започнаха проверки, чак когато розоберът бе на приключване”, казва Красимира Димитрова. Тя пробвала и друг подход - разговори с розопроизводителите. Те обаче нямат интерес да връщат работници от полето и да ги препращат в класните стаи, защото продукцията трябва да се прибере. Директорката разказа, че част от семействата тази година постъпили добросъвестно и от началото на учебната година запазили за този момент възможността да поискат децата им да не посещават училище по семейни причини. По закон имат право на 3 дни от класния ръководител и още 7 с разрешение на директора.

„Разбирам семействата, защото разчитат на доходите, които ще получат от кампанията в селското стопанство. Но отсъствията на децата се трупат в платформата, до която има достъп и МОН. Така учителите, които полагат най-много усилия да обхванат децата и да ги задържат в училище, излизат виновни”, споделя Красимира Димитрова.

В момента в ОУ „Ген. Карцов” има една паралелка с 26 седмокласници, за които е много важно да се явят на двете национални външни оценявания - в понеделник по български език и и литература, а в сряда - по математика. По преценка на екипа само 3-4 са застрашени от двойки за годината. Опитът от предишни години показва, че почти всички отиват да учат в града, за да продължат средното си образование, но част от тях отпадат до 10. клас и едва 1/3 завършват 12-и. Повечето обаче не взимат диплома, понеже не се явяват на матурите.

Още мерки

Повече пари за учители, но само ако работят в проблемни училища

Предвижда се увеличаване на допълнителното заплащане на учителите, които се включат в програмата за преподаване в проблемни училища. То...

Апробиране на карта за нов вид тематичен контрол - за обхвата и задържането на децата в клас, започва МОН. Преди десетина дни 20 директори вече бяха свикани на среща под тепетата. Подборът на участниците всеки път се прави по данните от платформата с отсъствията без уважителна причина, тоест с ръководствата на учебни заведения с деца от рисковите групи. Целта е да се търсят решения за обхващането и задържането на учениците и да се споделят добри практики, отбелязва още регионалният вестник.

Добре е МОН да премисли нов формат за контролна дейност, стига да не е формална проверка, която да не дава реална представа за работата, казва директорката на школото в Христо Даново Красимира Димитрова. Тя е доволна, че заместник-министър Таня Михайлова лично посетила ОУ „Ген. Карцов” в селото през април в рамките на ежеседмичните си обходи на учебни заведения в Пловдивска област. „Не се боя от такива посещения и броене на децата в класните стаи, нека да идват, за да видят на място проблемите. Добре е пратеници на Министерството да влизат и в махалите, да говорят с родители, да чуят техния начин на мислене и техните мотиви да спират децата от занятия”, категорична е директорката.

Контролът на земеделските производители в следващите месеци ще бъде един от основните акценти в дейността на Инспекция по труда - Пловдив. А до края на учебната година в тези проверки инспекторите специално следят за непълнолетни лица на полето, обяви шефът на ведомството Атанас Чернаев. Когато се завари дете на нивата, независимо дали работи, или не, ще се информира Регионалното управление по образование. Информацията ще се предоставя съгласно споразумение между МОН и Инспекцията по труда, за да се установи дали непълнолетните посещават училище и ако не - да се работи за връщането им в клас. Наемането на непълнолетни без разрешение от Инспекцията по труда е престъпление и подлежи на наказателно преследване. Всеки такъв случай се дава и на прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Отпуснаха още 30 млн. лв. за ремонт на студентски общежития в три града

Отпадат таксите за студенти и докторанти в университетите

Решено: Учениците отсъстват до 15 дни с бележка от родител

Училище в Ловешко забрани мобилните телефони

Второ явяване на матурите за поправка - шанс или разхайтване за учениците?

Кандидат-студентите на Софийския университет ще посетят деня на отворените врати (СНИМКИ)

Министерството на културата погреба НГДЕК: Мариела Папазова остава директор на училището (СНИМКИ И ВИДЕО)

Начален учител с груби изрази към деца: Министър Цоков разпореди проверка

Директор на столично училище взриви мрежата: Защо трябва да уважаваме учителя на детето си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование