Учителският събор в "Арена Армеец" ще е под 100 000 лева, обещава Кунева

2321
Учителският събор в "Арена Армеец" ще е под 100 000 лева, обещава Кунева
Снимка: БГНЕС

Не 2 милиона, а 100 хил. лева - толкова ще струва учителският събор в зала "Арена Армеец" в София, който се организира от Министерството на образованието и науката (МОН) в средата на юни. Информацията за цената е на ведомството на Меглена Кунева.

Съборът трябва да се състои на 19 юни, а идеята е да бъдат събрани 14 хил. учители. На този събор ще се търси своеобразна подкрепа за реформата в средното образование и промените в учебните програми. Припомняме, че по нови програми ще учат децата в първи и пети клас, но ще се започне със стари учебници - само в пети клас по история ще има нов учебник.

Новите учебни планове: Отпадат произведения на Ботев, Вазов и Алеко

"Бай Ганьо у Иречека" от "Бай Ганьо" вече няма да се учи в училище. Досега култовият фейлетон на Алеко Константинов беше част от програ...

"Целта е да излъчим посланието, че идва трудна реформа в българското училище, както и да получим подкрепа от цялото учителско съсловие и обществото за реализирането ѝ", обясниха от МОН пред в. "Сега". Неофициално обаче се твърди, че истинската цел на МОН е да убеди финансовия министър Владислав Горанов да отдели повече пари за "обезпечаване" на въпросния нов закон. Синдикатите отдавна алармират, че за редица нови законови постановки изобщо не са предвидени средства - например за задължителната квалификация на преподавателите на всеки 4 години, за атестацията на директорите, за осигуряването на ресурсни учители за децата със специални образователни потребности и др.

На мегасрещата са поканени депутати, училищни директори, шефове на регионални инспекторати, но акцентът е върху учителите, които трябва да бъдат излъчени от педагогическите съвети на школата. Целта е на събитието да дойдат преподаватели дори от най-малките населени места у нас, някои от които смътно знаят какви ще са задълженията им по новия училищен закон. След речите на Кунева и заместника ѝ Диян Стаматов е предвидено раздаване на образователни материали на учителите, с които те да бъдат запознати с отговорностите, които се очакват от тях. "За 2-3 часа няма как да бъде проведено обучение за новите програми по всеки предмет", обясниха от МОН.

От министерството уточниха, че събитието ще бъде в рамките на ден и за него няма да са нужни средства за кетъринг и преспиване на учителите в хотели. Някои училища ще платят сами пътните си разноски, а на други, които нямат възможност, те ще бъдат поети от МОН. Всичко ще струва под 100 хил. лв., декларират обаче от просветното ведомство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование