В 200 училища в София ще има кабинети по безопасност на движението

4618
В 200 училища в София ще има кабинети по безопасност на движението
Снимка: Thinkstock

От днес започваме изграждането на кабинети по безопасност на движението във всички училища, като първо започнем от София и след това в цялата страна. Това каза Борис Гаврилов, председател на общото събрание на Българския автомобилен съюз, пред "Фокус".

„Нашата програма за предстоящата година и половина предвижда да изградим такива кабинети в над 200 софийски училища, след което в краткосрочен план, в следващите 5 години да покрием училищата на територията на цялата страна”, каза Гаврилов.

Да, това училище е българско!

Знаете ли кой е най-бедният район в България, както и в Европа? Северозападна България. А знаете ли къде се намира това училище. Точно ...

Той обясни, че в тези кабинети ще бъде изучавано това, което се случва на пътя, как да бъдат предпазени децата, както и как да станат по-добри участници в движението по пътищата.

Попитан за мнението му дали часовете по пътната безопасност трябва да се провеждат от класните ръководители,или по-добре би било, ако това се прави от специалисти, Борис Гаврилов каза: „Точно това се стремим да променим с изграждането на тези кабинети. Идеята на кабинета е, че в него ще преподават квалифицирани теоретични преподаватели по автомобилна подготовка или един вид това са инструктори на много високо ниво”.

По думите му друга цел на изграждането на такива кабинети е да отпадне отговорността на класния ръководител да се занимава с дейности, които не са му присъщи. Гаврилов посочи още, че тези обучения трябва да бъдат подготвени от професионални преподаватели.

На въпрос дали обучението по пътна безопасност в тези кабинети ще бъде смятано като извънкласно занимание, или това ще бъде редовен час, Гаврилов посочи: „Ние ще покрием изискванията, които са в момента по наредбата на Министерството на образованието, но същевременно ще даваме допълнителни часове, с които ще се допълват знанията. Тези часове ще бъдат смятани за извън класни занимания”. 

Две трети от завършващите училище искат да напуснат мястото, където живеят

Много от 12-класниците търсят реализация в големите градове и в чужбина. Около две трети от завършилите средно образование през 2015 го...

„Смятам, че ще направим това обучение достатъчно атрактивно, че децата с удоволствие ще посещават тези кабинети”, каза още Борис Гаврилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование