В момента в 20 професионални гимназии у нас има дуално обучение

2335
В момента в 20 професионални гимназии у нас има дуално обучение
Снимка: БГНЕС

В момента в 20 професионални гимназии у нас има дуално обучение, колко още ще се включат зависи от заявките, а ще отворим през 2017 г. кандидатстването по ОП ”Наука и образование”, в която има специален проект за дуалното обучение.

Това заяви днес министърът на образованието проф. Николай Денков.

Денков участва във форума за дуално образование: „Следващи стъпки във въвеждането на дуалното обучение - нови професии и обучение на наставници”. Сред участниците бяха и бяха посланикът на Конфедерация Швейцария у нас Денис Кнобел, посланикът на Германия Детлеф Лингеман, жарже д, афер на Австрия Томас Щьолцл и представители на местната власт, на професионални гимназии, на институциите.

Оценката за въведеното дуално обучение е, че там където има тясна връзка между фирмите, училищата и общинските власти, нещата вървят добре, подчерта министърът. Ако няма интерес от фирмите - няма как да се случи, добави той. Тук не бройката е важна, а качеството на проектите. Професиите, обхванати от дуалното обучение са мехатроника, машиностроителни специалности, в областта на търговията и финансите и др.

На въпрос за реализацията на учениците, завършили професионална гимназия с дуално обучение и перспективата да ги загубим, тъй като част от тях могат да предпочетат работа в западноевропейска страна на по-висока заплата, какво прави МОН, проф. Денков отговори: "министерството не може да задържи никой. Но това, което трябва да направим всички, е в България да се живее хубаво, което означава по-високи заплати, по-добро здравеопазване, по-добро образование".

На 15 септември учителите и учениците ще имат материалите, с които да работят, както и учебници, отговори министър Денков на въпрос на медия. "Там, където учебниците няма да бъдат в класните стаи, в началото на учебната година ще имат материали, които ще представят първите глави от учебниците", добави той, цитиран от БГНЕС.

По-късно в приветствието си към участниците във форума министърът отбеляза, че дуалната форма на образование е гаранция, че голяма група млади хора ще получат професия още на ученическия чин и това е тяхно осигурено място в бъдещето. Като отдаде дължимото на опита на три европейски държави, които трябва ние да мултиплицираме- Швейцария, Германия и Австрия.

Вече година и половина работим по проекта ДОМИНО с България, с 11 български училища и имаме резултат, похвали партньорите си посланикът на Швейцария Денис Кнобел в приветствието си към форума. И изрази надежда предложенията по него да намерят адекватна реакция сред българските институции. Подчерта, че постигнатото по проекта е срещнало интерес не само сред швейцарските, германските и австрийски компании, но и сред българските.

Германия подпомага в дуалното обучение 3 български училища, тази година първите випускници ще получат своите дипломи, заяви посланикът на Германия Детлеф Лингеман. Според него Германия е най-големият двустранен партньор на България в областта на бизнеса и редица германски фирми разширяват своята дейност у нас, което е в пряка връзка с необходимостта от по-квалифицирана работна ръка.

Задоволство от съвместната работа изрази и жарже д, афер на Австрия Томас Щьолцл. Той осведоми, че за нуждите на австрийските компании вече се обучават 100 български ученика в дуалната форма, което за него е обещаващо начало.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование