В ТУ изобретиха робот, който спасява хора при бедствия

78141

Академичната общност у нас има повод да се похвали с ново иновативно постижение. Преподаватели и студенти от Техническия университет разработиха робот, който може да отмени човека при спасителни акции в прекалено опасни за него ситуации – например акции след земетресения, при свиличане на земни маси, лавини, радиоактивни зони и др.

Роботът е наречен „Хексапод” от проф. Огнян Наков, декан на Факултета по компютърни системи и управление, но разработвалите проекта му казват на галено „Черната вдовица”. Това не е случайно – изобретението наподобява голямо черно насекомо и се придвижва чрез шестте си крака.  

МОН предвижда приемът на студенти да не зависи само от ВУЗ-овете, а и от бизнеса

Предвиждаме през 2014-2015 г., ако се приеме стратегията, приемът на студенти да не зависи само от заявката на университетите, а и бизн...

Управлението се осъществява чрез джойстик, както и с вграден компютър, чрез който могат да се задават редица действия, както и възможност за реакция при различни обстоятелства.

"Роботът е снабден с навигационна и жироскопични системи, позволяващи ориентиране в променяща се среда“, обясни асистент Христо Гендов, един от създателите на хексапода при представянето му.

Освен при спасителни акции след бедствия и аварии, роботът може да се използва и за сапьорска дейност. По практичен начин той ще се използва и за обучението на студентите – те ще разучават как работи на електрическо и програмно ниво. Според създателите цената му ще бъде около 1000 лв.

Роботи заменят офис служителите до 2018 г.

Работното ви място е зад бюро, често използвате бели листове, принтер, телефон, кламери, копирна машина... Разпознахте ли себе си &ndas...

Изобретението бе представено в зала 1409 на Техническия университет, като гост на събитието бе министърът на образованието Анелия Клисарова. В университета днес се провежда и кръгла маса на тема: "Висше образование, бизнес и иновации в ИТ сектора". На събитието бяха представени и новите лаборатории на ТУ, които са финансирани съвместно от университета, държавата и еврофондове. В едната от тях се извършват 3D обработки, а другата е за неформално електронно обучение, което се осъществява по проект на МОН.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com