Ваня Кастрева: Скандалът "турско робство" тръгна като представление на bTV*

13665
Ваня Кастрева: Скандалът "турско робство" тръгна като представление на bTV*
Снимка: БГНЕС

Големият скандал от последната седмица в българското образование премина като вихър, но всъщност останаха и много въпросителни. За да хвърли повече светлина върху тях, Actualno.com разговаря с г-жа Ваня Кастрева - заместник-министър на образованието. Тя беше посочена от "Патриотичния фронт" за основен виновник и беше силно внушено, че е едно от основните лица, опитали да заличат българската история.

Дали обаче е така - и осъдените на смърт имат право да споделят своята гледна точка. В следващите редове г-жа Кастрева разкри любопитни подробности за истерията с "отмяната на турското робство".

Историци: Най-правилният термин е "османско владичество"

Терминът „съжителство“ не може да замени „владичество“ и нито един сериозен учен не е предлагал или мисли нещо ...

Няма подмяна на термина "турско робство" със "съжителство" – това са два различни термина. Учебната програма е написана коректно. Тези факти ги потвърдиха видни български историци, за което им благодаря, коментира Ваня Кастрева пред Actualno.com. Часовете по история са увеличени. Доказателството за това е утвърдения нов учебен план, който все още не е влязъл в сила. Това обаче се доказва и от искането на географите, които проявиха желание да имат часове колкото историците, добави тя.

Днес вече мога спокойно да разсъждавам върху сюжетната линия на представлението, което ми е трудно да определя като комедия или трагедия – зависи от гледната точка, както и да определя ролята на всички участници. Ще направя само опит, поясни г-жа Кастрева.

Въведение

22.01.2016 (петък): На страницата на Министерство на образованието и науката (МОН) се качват за едномесечно публично обсъждане проектите на учебните програми по всички учебни предмети за II, VI и VIII клас.

Завръзка

Турското робство - вечното оправдание за провалите

"Турско владичество", "робство" или "съжителство"? Скандалът със съдържанието на учебниците ефикасно успя да отклони вниманието от исти...

На 25 януари бях поканена в сутрешния блок на bTV да говоря за агресията в училище и политиките на министерството за превенция. В студиото темата беше подменена, но в същото време е много актуална – обществото е призовано да коментира учебните програми. Най-гореща е темата за националната идентичност, припомня Кастрева.

За 17 минути в ефир в експлозивното интервю водещият (бел. ред. - Антон Хекимян) ме прекъсна над 50 пъти, два пъти направи публични внушения за линчуване и веднъж направо обява началото на граждански бунт срещу обявените почти за антибългарски учебни програми. В същото време, по думите на зам.-министъра на образованието, прозира изключително невежество относно отговорностите на институциите и се подменят истини. На анонса, изписан на екран - "Робинзон вместо Паисий", никой не обръща внимание на обстоятелството, че се цитират произведение и автор. Може би е целенасочено – за да обърка и събеседникът, но после мрежите изпитват удовлетворението на жадния за зрелища от лапсуса на заместник-министъра за автора на "Робинзон Крузо", посочва Ваня Кастрева, визирайки защо каза в ефир, че "Робинзон Крузо е само един от авторите, които са в VI клас".

Никой не коментира незнанието на водещия кой приема законите и прави промените в тях в Република България – или казано по друг начин - разликата между законодателна (Народното събрание) и изпълнителна власт (Министерски съвет). "Боже, колко ни е слабо образованието и възпитаното чувство за учене през целия живот! Да не говорим за етика в отношенията, изискваща уважение към събеседника и елементарното му изслушване, за подмяна на истини", коментира Ваня Кастрева.

Но това бе само началото на представлението – после дойде времето на пеещите в хора на загрижените за бъдещото на българското образование, които оплакваха "нероден Петко", загръщайки го със стари учебници, спомняйки си за детството, посочи зам.-министърът. Нека говорим с факти! От направената справка за постъпилите по електронен път мнения, бележки и становища по проектите на учебни програми за ІІ, VІ и VІІІ клас, в периода 23.01 – 29.01.2016 г. има 23 негативни коментара. Те започват от понеделник, 25 януари, след сутрешния блок bTV – в 5 имейла се пише за предателството и за родоотстъпничеството. Общо за тези 7 дни има 21 предложения – 1 в събота, 1 – в неделя и с малко по-голяма активност – до 5 на ден в следващите дни. Предложенията са най-вече за изучаваните/неизучавани произведения в часовете по литература, уточни Кастрева пред Actualno.com.

Никой не отчита важни факти – учебниците по новите учебни програми предстои да се пишат. Те не се пишат от министерството. Всяко издателство избира авторите си - специалисти, учени, учители. Учудващо незнание, но в същото време – целенасочено погрешно внушение! Четири пъти се внушава неуважение и недоверие към българския учител – що за морал е това, попита Ваня Кастрева. По време на покана за разговор за агресията в училище, демонстрираме агресия към събеседника, към институцията министерство на образованието и науката, към учителя, смята тя.

Не искам детето ми да расте индоктринирано, че сме били роби

С тези думи бившият икономически и енергиен министър Трайчо Трайков коментира скандала в образованието с термина "турско робство". Иск...

Кулминация

27 януари: По време на пресконференция на експерти от министерството, която се проведе в мое отсъствие, се поставя началото на интерпретациите на проекта на учебната програма по "История и цивилизации" за шести клас и се подгрява огъня на "заличената памет". Болезнена язва в националната ни история – с лека ръка зачертаваме събития, съдби, а още по-голямата драма е, че с езика на омразата и загубения морал се обезличаваме. Кой прочел, кой не прочел, кой разбрал, кой не разбрал – това няма значение, важно е да има конфликт, емоция, някой да влезе в обсега на прожектора – независимо от ролята и публиката, с горчивина отбелязва Ваня Кастрева.

Развръзка

28 януари, на обяд: Кой ще реши проблема с националната ни идентичност и ще изясни научните понятия и ролята на учителя в процеса на обучение? Учените – те имат свои авторски научни тези и не по всички въпроси на българската история са единомишленици?! Експертите – за съжаление някой съзнателно внушава на обществото, че те нямат "капацитет" да вземат решения в условията на гражданско общество?! Тогава остават политиците, макар че българската история трудно може да се похвали с мъдри политически решения. Така Патриотите измиха "срама" от лицето на клетите експерти от министерството на образованието и естествено поискаха оставки, обобщи Ваня Кастрева.

Епилог

Танев още не е говорил с Борисов за оставка, обвини в режисура за скандала "турско робство"

До този момент не съм говорил с премиера Бойко Борисов, нямам насрочена среща с него. Това заяви образователният министър Тодор Танев. ...

28 януари, следобед: Министър-председателят иска оставката на министъра и екипа му. Със смяната в кабинета и екипа на министъра на образованието и науката може би има надежда, че следващите публични обсъждания на документите на министерството няма да отключат отново вълната на общественото недоволство от някоя промяна – в това представление винаги има много персонажи и сюжетни линии, заключва Кастрева. Но нека не забравяме, че политиките са зададени в новия Закон за предучилищното и училищното образование и министерството нито може да тълкува, нито да дописва закона. Министерството, независимо от това кой го ръководи, има задължението да го изпълнява. И ако няма учебници причината няма да е поради бездействие или некадърност на екипа на министерството, а в сроковете, заложени в закона. Ако има лоши учебници – обърнете се към издателствата и техните автори, после към оценителите, определени от министъра, посъветва зам.-министърът на образованието.

Това представление със зрелищни натуралистични картини от българския фолклор мина на фона на няколко безспорни факта – със своите решения МОН увеличава задължителните часове по история, предлага увеличено присъствие на емблематични български автори в часовете по български език и литература.

За първи път Ботев започва да се изучава от V клас и в целия курс на обучение се увеличават задължителните произведения от неговото творчество. Досега не беше включено нито едно име от съвременните български творци. В проектите на програмите вече присъстват имената на Георги Господинов и Христо Фотев. За първи път в учебните програми за I клас и в начален етап се посочват емблематичните стихотворения на Иван Вазов - "Аз съм българче" и "Родна реч". В часовете по музика се посочват задължително за изучаване възрожденските песни на Добри Чинтулов.

Всъщност кой и защо провокира чрез манипулация и подмяна на истини активната част от българското общество? Кой и защо съзнателно и целенасочено заличава не само паметта, а морала и националните ценности, попита настоятелно Ваня Кастрева.

Смята ли г-жа Кастрева, че скандалът беше умишлено разпален заради доклада на Европейската комисия относно състоянието на съдебната ни система - вижте обширно интервю със зам.-министъра в Actualno.com.

Божидар Димитров: В МОН има хора, които работят за изтриване на родовата ни памет

Българинът не е бил роб, защото да си роб означава да си собственост на някого, всяко действие да ти зависи от някого. Джордж Вашингтон...

* Заглавието е на редакцията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com