Ваня Кастрева: Защо не вярвате на българския учител?

7930
Ваня Кастрева: Защо не вярвате на българския учител?
Снимка: БГНЕС

Защо не вярвате на българския учител? Богатият набор от произведения, които трябва да бъдат изучени, изобщо не гарантират за качество. Това заяви в ефира на bTV зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Тя коментира новите учебни програми в средното образование, които днес трябва да бъдат представени от Министерството на образованието.

По думите на Кастрева редуцирането на някои задължителни произведения по литература ще даде възможност на учителя да прояви повече творчество при подготовката на учениците. 

Експерт от МОН: Каквото и да падне от програмата ще има недоволни

Това не е в моя ресор, аз също се вълнувам. Това е една болезнена тема за цялото обществото. Но ако искаме да облекчим учебното съдърж...

"Мисля, че малко по-нарушената комуникация води до тези гневни изблици", заяви зам.-министърът във връзка с критиките в социалните мрежи заради заложеното отпадане на творби като "История славянобългарска", "Хубава си моя горо" и "Къде си вярна ти, любов народна" от учебниците за 6-ти клас за сметка на "Робинзон Крузо" и "Моето семейство и други животни".

Тя обясни, че днес в 12.00 ч. ще има брифинг от МОН, на който ще бъде представена общата философия на програмите. Кастрева посочи, че "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски не отпада, а ще присъства в учебния материал за 9 клас. Учениците могат да чуят за Паисий и още в първи клас - "зависи от учителя", заяви още зам.-министърът. Кастрева също така разграничи "История славянобългарска" като задължителна литература и заяви, че учениците ще чуят за Паисий Хилендарски като феномен в българската литература много по-рано от 9 клас.

Учебната програма е инструментът, с който говори учителят, каза Ваня Кастрева, като добави, че учебникът не единственият инструмент за информация. Трябва да разграничим задължителната литература и формирането на нагласи. По думите ѝ много често претупаната учебна програма натоварва учениците, а с новите учебни планове учителят ще има творчеството да преподава.

Пет български автори се изучават в шести клас, обясни още зам.-министърът, като повтори, че "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски не отпада, а се премества.

Кардинално режат българската литература в 8 клас

Министерството на образованието ще представи проектите на новите учебни програми за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас. Проектите предизвикаха спор...

Общата философия на закона (Законът за предучилищното и училищното образование, бел.ред.) е насочена към интересите на учениците, заяви Ваня Кастрева. Тя повтори, че в новите учебни планове ще има редуциране на академичността и претовареността на учениците, за да има шанс за личностен подход от страна на учителя.

Защо искате всичко да бъде задължително, каза пак тя в коментар за намалението на задължителните произведения. Кастрева посочи, че в днешно време трябва да се развие отношението към ученето и критичното мислене. Самосъзнанието не се учи само в българската история, посочи зам.-министърът.

"За мен е важно да се даде шанс на учителя да разчита интересите на своите ученици", каза още тя. Това, в което не вярвате, е силата на българския учител, заяви Ваня Кастрева. Ние не искаме да излезем от статуквото, ние искаме да живеем само в това, което познаваме, коментира още тя.

Зам.-министърът посочи още, че издателите са изключително притеснение за срока, в който трябва да се подготвят учебниците.

Учители по география протестираха пред МОН

Учители по география протестираха пред Министерството на образованието заради промяната в учебния план на техния предмет, съобщи БГНЕС....

Днес се очаква да стане ясно дали изучаването на отпадащите български произведения от 2, 6 и 8 клас ще се премести в по-горните класове. Новите програми трябва да влязат в сила от есента на 2017 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com