Борисов поиска оставката на министъра на образованието Тодор Танев

7441
Борисов поиска оставката на министъра на образованието Тодор Танев
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов разговаря с ръководството на Реформаторския блок и поиска оставката на министъра на образованието и науката Тодор Танев и неговия екип.

"Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане. Благодаря на професор Танев и неговия екип за свършената до момента работа“, отбеляза министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба.

ВМРО иска Танев да се обясни пред парламента за образователната реформа

Новите учебни планове са в разрез с новия закон за образованието и управленската програма. Това твърди в своя позиция ВМРО, част от коа...

Днес Патриотичният фронт (ПФ) поиска оставки в Министерството на образованието (МОН) заради учебните програми, като депутатит от партията се срещнаха с Танев в парламента. От ПФ поискаха 3 оставки - на зам.-министър Ваня Кастрева, на началника на кабинета на Танев - Мюйесер Солак и на Евгения Костадинова, директор на Дирекция „Образователни програми” в МОН, съобщи Красимир Богданов от ПФ, цитиран от БГНЕС. "При такъв голям скандал не може всичко да остане в рамките на някакви експертни менения и становища. Някой трябва да понесе отговорност за това, което се случи”, добави Богданов.

Според Красимир Каракачанов в последните 25 години се правят постоянни експерименти с българското образование. Той смята, че пренаписването на учебниците с отпадане на факти и заменяне на термини се прави от „наивност” и „криворазбран космополитизъм". Каракачанов смята, че определени среди от Министерство на образованието за пореден път скандализираха обществото с термина „съжителство” и добави, че подобни експерименти с обучението по история и литература могат да доведат до размиване на националното съзнание.

По-рано днес, запитан на какво ниво ще бъдат промените в МОН, Тодор Танев обясни, че ще започне с това, което е по-спешно - хора в екипа му. "За МОН би било съдбоносна грешка, ако взема по-драстични мерки, уволнявам в големи количества, което очаква публиката - да има кръв. Нека публиката да помисли мога ли да обезглавя МОН в момента, да създам страхове сред останалите експерти в момент, в който вършат работа”, уточни Танев. Той заяви, че няма да стимулира въпросните хора, но няма и да има затваряне на очите пред това, което предстои. "Аз мисля като нацията ни, нямам нечисти помисли”, увери медиите Танев.

Министърът заяви, че ще има много малки кадрови промени на този етап, главно в най-близкото му обкръжение. Очевидно обаче не става дума за заместничката му Ваня Кастрева, тъй като министърът не назначава или освобождава заместниците си. Не сме стигали и до такъв момент, добави Танев.

Танев: "История славянобългарска" не отпада

"История славянобългарска" отива там, където може да бъде разбрана вероятно по-добре. Така министърът на образованието Тодор Танев обяс...

"Поемам на ръчно управление въпроса с учебниците. Имам един месец - нека тогава съдим дали съм направил добре. Не съм Киряк Стефчов, имам род", заяви министърът на образованието.

Танев посочи, че вероятно ще предложи комисиите, които ще утвърждават учебниците, да бъдат избирани на случаен принцип от един пул, който е предварително тестван за това какви връзки има - тайни или явни. Нещо трябва да се направи - най-мекото лекарство са комисиите, смята Тодор Танев.

Поисканата днес оставка от страна на премиера идва след поредица от такива спекулации. След оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов в края на миналата година след орязването на конституционните промени, свързани със съдебната реформа, се заговори и за оставка на Танев. Той, както Христо Иванов, е част от Реформаторския блок.

"С министър-председателя се виждаме в средите, преди да се влезе в кабинета от голямата зала, където имаше много министри. Аз го попитах има ли някакъв проблем. Той не ми обърна внимание. Това е съвсем категоричен знак на подкрепа. Поне аз така го тълкувам“, каза преди време Тодор Танев по въпроса дали ще подава оставка.

Ново 20: Петокласниците могат да учат история без учебници

Очертаващото се забавяне на новите учебници роди поредна революционна идея - петокласниците да учат история без учебници.  Минист...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com