Висшите училища у нас масово са с незапълнени бройки

2627
Висшите училища у нас масово са с незапълнени бройки
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки намаления прием висшите училища у нас масово са с незапълнени бройки и след третото класиране. Поради това в момента текат кампании по допълнителен прием на студенти, които разчитат главно на младежите, които ще се явят на поправителните матури. 

В Шуменския университет например свободните места след 3-то класиране са около 30% (при одобрен план-прием за бакалаври около 1200 бройки). Празни места там има в близо 40 специалности за редовна форма на обучение.Затова висшето училище вече обяви допълнителен прием, като на кандидатите ще се признават резултатите от изпити, проведени във всички университети в страната или оценките от положените матури.

В края на миналата седмица имаше възможност и за явяване на приемен изпит. Зам.-ректорът на Шуменския университет доц. Константин Константинов коментира пред в. "Сега", че новостите вече се усещат осезаемо, тъй като са им орязани доста бройки в традиционно силни специалности като икономика, социални дейности и растителна защита, които са запълнени. Няма обаче кандидати за специалности, обявени за приоритетни - например бизнес математика.

Харвард отново е най-добрият университет в света, България извън топ 500

Харвардският университет остава №1 в света за 14-а поредна година, показва публикуваната днес Академична класация на световните универс...

"Ще приемаме студенти до последно", коментира той.

В Тракийския университет - Стара Загора след третото класиране незаети остават около 20% от местата по държавна поръчка, или 298 бройки.

Вузът има право да приеме 1356 първокурсници, а досега в различните специалностите са се записали 1058 младежи. Затова там в началото на месеца се проведе изпит-тест по география и по биология, на който можеха да се явят кандидатстващите за незаетите бройки.

По думите на зам.-ректора по учебната дейност проф. Гюрга Михайлова тази година в кандидатстудентската кампания на Тракийския университет са подадени с 20% по-малко документи в сравнение с миналата година.

При друг многопрофилен университет - Югозападния в Благоевград - поне 10% от местата за момента са незапълнени.

Кунева иска държавна намеса в университетските специалности

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева предлага държавата да се намеси в определянето на университетските специалност...

"Навсякъде има свободни места и това няма как да е другояче, при положение, че одобреният от кабинета план-прием за тази година е по-голям от броя на завършващите средно образование", коментираха оттам.

За 2016/17 г. правителството одобри около 70 хил. бройки за университетите, а явилите се на матури бяха към 50 хиляди, от които близо 9% получиха двойки по български.

Във Великотърновския университет също се рекламират свободни места за редица специалности - история, теология, различни видове педагогики, публична администрация, социални дейности и т.н. От съобщение на сайта на вуза става ясно, че в допълнителния прием могат да участват и младежи, некандидатствали досега - например след поправителна матура, както и такива, държали изпити в СУ.

В УНСС незаетите места след третото класиране са 193 (при около 4000 одобрен прием за бакалаври и право). Там беше обявен допълнителен прием на 8 и 9 август.

Едва 40 са свободните места след третото окончателно класиране в Софийския университет. От одобрени 4551 места за бакалаври във висшето училище са приети 4512 първокурсници. Сред запълнените специалности са "психология", "европеистика с английски език, "английска филология", "скандинавистика", "китаистика", "японистика", "кореистика", "компютърни науки", "софтуерно инженерство", "медицина" и др. Техническият университет - София също стои добре - там свободните места са 85, като останалите близо 2000 отпуснати бройки вече са заети. Попълването на свободните бройки ще е до 16 септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Наши ученици с пълен комплект медали от олимпиада по химия в Китай

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com