ВМРО иска Танев да се обясни пред парламента за образователната реформа

4067
ВМРО иска Танев да се обясни пред парламента за образователната реформа
Снимка: БГНЕС

Новите учебни планове са в разрез с новия закон за образованието и управленската програма. Това твърди в своя позиция ВМРО, част от коалицията "Патриотичен фронт", като партията иска образователният министър Тодор Танев.

От ВМРО призовават промените в учебната програма да бъдат спрени. След преместването на "История славянобългарска" за изучаване от VI в IX клас, беше представена нова програма по история за VI клас. В проекта не се ползва „робство“ или „владичество“, а „османската власт“. Говори се за „съжителство между традициите на християни и мюсюлмани“, „взаимни влияния между културите на християнството и исляма“ и т.н. Минимално е споменаването на съпротивителните действия на българите срещу османската власт. За сметка на това авторите настояват на определението „съжителство“ между българи и турци, смята ВМРО. Наред с всичко друго „реформата“ ще доведе до „пропускане“ на средновековието като епоха от днешните шестокласници, добавя партията на Каракачанов.

Много е вероятно съдът да спре плановете на МОН за нови учебници

Асоциация „Българска книга” (АБК) официално обжалва заповедта на образователния министър Тодор Танев от 8 януари тази годин...

ВМРО вика министър Танев на изслушване в парламента група на „Патриотичен фронт“ на 28.01.2016 г. и счита, че трябва да бъдат дадени ясни отговори на проблемите с обучението по история, литература и география, които скандализираха българското общество.

Накратко - освен антинационална, въпросната реформа е и некадърна. Същият е случаят с предмета „География и икономика“, от който „изчезва“ континентът Европа. В учебните планове по литература отпадат знакови произведения от български автори, формиращи националното ни самосъзнание, изброява ВМРО. Според партията на Каракачанов учебните промени:

- водят до това, че завършващите основно образование няма да имат базисни познания по българска история и литература.

- са незаконни, защото в чл. 5. ал. 1, т. 2 от образователния закон една от основните цели на предучилищното и училищното образование е „съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност“.

Експерти: Терминът "съжителство" е странен и безумие

Терминът съжителство се появява за пръв път. Това казаха експерти по историческите науки, коментирайки предлагани нововъдения в учебнит...

- не са мотивирани с методически съображения, а с очевидния стремеж да се подмени с политически цели историческата представа на българите чрез образованието. Зад гърба на историческата наука да се промени историята, счита ВМРО!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com