X
 
 

Вълчев призна: Има все по-малко студенти, ще има недостиг на кадри във всички сектори

5094 4
Вълчев призна: Има все по-малко студенти, ще има недостиг на кадри във всички сектори
Снимка: БГНЕС
От 58 хил. на 43 хил. са намалели приетите студенти за последните 4 години, като най-голямото намаление е с близо 60% в сферата на юридическите науки.

Това призна министърът на образованието Красимир Вълчев на петъчния парламентарен контрол в Народното събрание.

Едва един от петима студенти ходи редовно на лекции

Само 20% от студентите у нас ходят редовно на лекции, което означава, че висшето образование не осигурява нужното качество на обучение....

Имаме демографско намаляване на кандидат студентите. В следващите 10 г. ще имаме недостиг по всички професионални сектори, прогнозира Вълчев.

От 400 на 2000 бройки са увеличени в последните няколко години студентите от историческите ни диаспори, за които България осигурява прием в български университети.

Запълват се около 1100 бройки. Близо 3 пъти е увеличена стипендията за този тип студенти от историческите ни диаспори от Албания, Молдова и д-р. страни.

Предвижда се те да не плащат университетски такси, каза Красимир Вълчев и добави, че са планирани информационни кампании в тези региони, където живеят етнически българчета, както и в близо 300 неделни училища в чужбина.

Вълчев призна - резултатите от PISA са заради образователната система

"Системата десетилетия наред е контролирала дали си дал целият обем от знания, а сега се опитваме да променим именно това." Това призн...

Вълчев отбеляза, че за центрове за специална образователна подкрепа в МОН не са постъпвали сигнали.

"При конкретни сигнали поемам ангажимент за проверка", категоричен беше образователният министър В момента в този тип центрове са 42, като 8 са общински, а към 24 от тях има общежития.

Actualno.com

Етикети:

 • учител 3 учител преди 3 седмици Профил на трол?
  Слушах много внимателно министър Вълчевна днешния парламентарен контрол.Повтаря заучени фрази, които са му дали. Не можа да даде смислено обяснение защо се провеждат тези безмислени матури в 4 клас. Да не би учениците да не преминат в следващия клас или какво? За какво да слушат диктовка на аудио файл/на мен лично никога не ми се е налагало да пиша така като ученичка, студентка и по-нататък в рабо виж още ›› тата/. Нали държеше да има диференциран подход към всеки ученик , според възможностите му.Как ще сравним учениците от така наречените елитни училища с тези с над 50% циганчета в тях. Къде е смисълът? За едни ученици е постижение да се научат да четат горе-долу добре и да могат да напишат бавно и с помощ 2-3 изречения под диктовка в края на 4 клас. Има ли представа министърът какви деца обучаваме в някои населени места? И накрая- от празната парламентарна зала днес, ми стана пределно ясно колко са загрижени за образованието нашите т.н. народни представителине /не, че не знаех/.
 • Дедо белобради 2 Дедо белобради преди 3 седмици Профил на трол?
  Когато прехвалените ни европейски заплати ги врътнат 5:1 хептем ще втасаме. Защото има ли някой, който да не е разбрал как ни лъжат курса лев евро.
 • Тео 1 Тео преди 3 седмици Профил на трол?
  30 години Преход унищожиха народа.Виновните няма да бъдат наказани и това е най-ужасното. Народът ни оцеля дори под турско робство - при тия "демократи", лакеи на Вашингтон - няма
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Тези дето управляват последните 30 години са наследниците на тези дето управляваха 45 години какъв Вашингтон те гони.
  : 3 !
Срещата на върха за евробюджета вероятно ще има втори дубъл
Срещата на върха за евробюджета вероятно ще има втори дубъл

Европейският съвет възобнови работата си по бюджета на общността за 2021-2027 година едва днес следобед, след като вчерашното извънредно заседание...

Естествени камъни според зодията
Естествени камъни според зодията

В много култури се смята, че природният камък притежава сила и необяснима енергия. Приема се, че всеки представител на Зодиака има собствен камък...

Последно в Актуално