За да спаси европарите за наука и образование, МОН се отказва от управлението им и прави нова агенция

7938
За да спаси европарите за наука и образование, МОН се отказва от управлението им и прави нова агенция
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

В опит да предотврати окончателното блокиране на европейското финансиране по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, Министерството на образованието и науката (МОН) предлага създаването на нова Изпълнителна агенция, която да поеме управлението на европейската програма, предава БГНЕС.

Основният мотив на образователния министър да предложи създаването на ИА ОПНОИР е предварителен одитен доклад на ЕК от началото на годината, в който бяха посочени 14 констатации, от които 6 “критични”, по отношение управлението на европарите за наука и образование.

405 учени от цял свят ще оценяват научните проекти по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“

405 учени от цял свят подадоха заявления за оценители на научните проекти за създаване на центрове за върхови постижения и центрове за ...

Actualno.com припомня, че тогава Брюксел замрази плащанията към България. Основната критика на Европейската комисия бе, че по време на мандата на бившия вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева, чийто главен секретар бе настоящият министър Красимир Вълчев, МОН, от една страна, се явяваше Управляващ орган на програмата, а от друга, страна и бенефициент. Точно това доведе и до временно прекратяване на европейското финансиране за наука и образование.

От документите, публикувани за обществено обсъждане, не става ясно дали България ще претърпи загуби под формата на финансови корекции заради решението на бившия министър на образованието Кунева да постави Управляващия орган на оперативната програма под контрола на министерството.

Най-критична е констатацията, свързана с необходимостта от разделяне на функциите в рамките на Министерство на образованието и науката между Управляващ орган и Бенефициент. Образователният министър уточнява, че след поредица от срещи и консултации със съответните експерти в ЕК и с представители на основните институции у нас, свързани с управлението на европейските средства, се е стигнало до общо разбиране – Управляващият орган на програмата за образование и наука да се обособи в самостоятелна Изпълнителна агенция.

“Предвижда се новата организационна структура да се изгради при спазване на принципа на разделение на функциите, в съответствие с логиката на изпълнение на оперативната програма, така че да се гарантира прецизното и срочно спазване на всички правила за управление, изпълнение, разплащане и приключване на проектите”, отбелязва министър Вълчев и уточнява, че “за първи път в страната Управляващ орган на оперативна програма ще бъде изведен от структурата на министерство, като се обособи в самостоятелна Изпълнителна агенция”.

ЕК все още не е спряла плащанията по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"

Европейската комисия е в постоянен контакт с България относно изпълнението на оперативните програми. Има разговор относно ОП "Наука и о...

Предвижда се агенцията да има обща численост 106 щатни бройки, разпределени между две дирекции в общата администрация и една главна дирекция и три дирекции в специализираната администрация. В новата структура ще бъдат запазени експертите, които в момента работят в Управляващия орган и чиито образование, опит и професионални компетенции съответстват на експертните профили и длъжности в новата агенция. Ръководните позиции в новата изпълнителна агенция (вкл. изпълнителен директор, заместник-изпълнителен директор, главен секретар, директор и т.н. до ниво началник-отдел), както и всяка свободна експертна позиция, ще бъдат заемани след провеждане на конкурси.

Министерството на образованието и науката е поставено в ситуация, при която създаването на новата управленска структура е единствената възможност парите за образование от ЕС да бъдат спасени.

Стотици хиляди ученици и студенти, десетки хиляди учители, преподаватели и учени, очакват рестартирането на временно замразената от Брюксел програма, за да успеят да реализират проектите, с които са кандидатствали за европейско финансиране до 2022 година. Очакванията са правителството да подкрепи създаването на новата Изпълнителна агенция в началото на октомври месец.

Справка към 31 август 2017 г. на изпълнението на оперативните програми сочи, че при бюджет от 1,37 млрд. лв. на “Наука и образование за интелигентен растеж”, усвоени са едва 6,73% или 92 млн. лв., от които - само 61 млн. лв. са отпуснати от Европейската комисия, а другите са от държавния бюджет.

Даниел Вълчев смята, че оперативната програма за образованието е лошо измислена

Това, което се е случило през последните дни, е наличието на едно писмо с резултатите от предварителния одит на Оперативната програма. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com