10 години от терористичните атаки на Брайвик

3046
10 години от терористичните атаки на Брайвик
Снимка: Getty images

Днес в Норвегия ще се проведат възпоменателни събития по повод десетата годишнина от терористичните атаки, извършени от крайнодесния екстремист Андерс Брайвик, съобщава шведското издание Aftonbladet, като се позовава на съобщение от правителството в Осло.

Събитията ще започнат в правителствения квартал на Осло, където бе извършена първата терористична атака. Представители на Националната група за подкрепа за жертвите и семействата им, членове на норвежкото кралско семейство, членове на парламента и министри ще се съберат в сутрешните часове на деня. Премиерът Ерна Солберг ще произнесе реч, след която ще бъдат прочетени имената на осемте жертви в Осло и на 69-те на остров Утея, където Брайвик се отправи след терористичната атака в правителствения квартал. След това е планирана церемония по полагане на венци и запазване на минута мълчание, предава агенция Фокус.

Брайвик за пръв път призна, че се покайва

Организаторът на двойния терористичен атентат в Норвегия през 2011 г. Андерш Брайвик за пръв път призна, че съжалява за това, което е ...

Панахидите са насрочени за следобед в катедралата в Осло. Генералният секретар на НАТО, бивш премиер и бивш председател на Норвежката работническа партия през 2011 г. Йенс Столтенберг ще изнесе слово. След приключване на службата в катедралата църквите в цялата страна ще започнат да бият камбани.

В 15:00 часа местно време (16:00 българско време) възпоменателните събития ще се преместят в Утея, където бъде запазена минута мълчание. В 19:00 часа местно време камбаните в кметството на норвежката столица ще ударят 77 пъти – колкото са и убитите по време на атаките.

В 20:00 часа местно време в Осло, на спортната арена „Спектър“, ще започне национална церемония за възпоменание. На нея са поканени оцелелите след атаката и семействата на жертвите, както и представители на властите. Събитието ще бъде излъчено от NRK, но мнозина ще могат да присъстват лично - безплатни билети могат да бъдат резервирани онлайн.

Поради пандемията достъп до церемонията ще бъде разрешен само на притежатели на сертификати, потвърждаващи ваксинация или преболедуване на коронавирус, както и на тези, които имат отрицателен резултат от тест, направен не повече от 24 часа преди събитието. Очаква се крал Харалд V да произнесе реч пред публиката.

Върховният съд на Норвегия няма да разгледа жалбата за условията в затвора на Андерш Брайвик

Върховният съд на Норвегия съобщи в четвъртък, че няма да разгледа жалбата за условията в затвора, в който излежава присъдата си Андерш...

На 22 юли 2011 г. Андерс Брайвик детонира мощно взривно устройство, поставено пред правителствена сграда в централната част на Осло, убивайки осем души и ранявайки няколкостотин. Същия ден той организира клане на остров Утея, убивайки 69 и ранявайки 66 души. Те бяха предимно тийнейджъри - участници в годишната среща на младежкото крило на Работническата партия, в чиято политика Брайвик видя причината за много от проблемите на Норвегия, включително господството на мигрантите.

В момента терористът излежава 21-годишна присъда (максималната, предвидена от норвежкото законодателство), която може да бъде удължена неограничен брой пъти, ако затворникът, по мнението на властите, продължава да представлява опасност за обществото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Зеленски: За пръв път Украйна успя да пусне 10 гаубици "Богдана" за месец

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Пиян зад волана: Арестуваха чеченски министър, хора на Кадиров го освободиха след бой с полицаите (ВИДЕО)

Единствен по рода си руски радар е история: Нов украински успех според близък до ФСБ източник (ВИДЕО)

Германия привика руския посланик заради задържаните шпиони

След данни за дронове: Гори химически завод в Русия, където се прави ракетно гориво (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа