Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

100 млрд. евро от НАТО за Украйна: Чака се развитие по-скоро

28 май 2024, 16:54 часа • 2828 прочитания

Идеята Украйна да получи 100 млрд. евро от НАТО като военна помощ ще бъде обсъдена този петък (31 май) на срещата на външните министри на страните-членки на Алианса в Прага, съобщава EurActiv. Предложението е считано за алтернатива, ако Доналд Тръмп пак стане президент на САЩ и спре всякаква американска помощ за Украйна или я ограничи много силно: 100 млрд. евро от НАТО за Украйна: Вече има идея кой и колко да плаща

Все още: Далечен хоризонт

Дотук няма твърдо съгласие по двете най-важни неща за фонда - кой колко ще внася и за какво точно ще се ползват парите. Относно вноските има два основни варианта - или за основа да се вземе БВП на съответния член на НАТО, или процент от вноската, която прави съответния член в бюджета на НАТО съгласно условията на Договора за Северноатлантическия алианс.

Ако основата е БВП, тогава държавите с най-голям БВП ще дават най-много като абсолютна стойност. Ако обаче основата е вноската, тогава САЩ няма да са безспорен номер едно, а ще са на равни начала с Германия, Франция и Великобритания също ще са близо. Има и идея всеки член на НАТО да участва във фонда с фиксиран процент - например Естония настоява съюзниците от НАТО да отделят 0,25% от своя БВП за Украйна.

"Засега няма фонд от 100 млрд. евро от НАТО", коментира вътрешен източник пред EurActiv.

Още: Столтенберг каза в София дали НАТО влиза в Украйна (ВИДЕО)

Още промени

Западният военен алианс досега не доставя директно оръжия на Украйна заради опасения за ескалация към Трета световна война. Но НАТО вече обмисля да координира директно двустранните споразумения за отпускане на оръжие на Украйна във формата "Рамщайн" - този формат беше създаден от САЩ, но не е механизъм на НАТО.

Задачите на НАТО в това отношение също остават в процес на обсъждане. Предложенията включват координиране кое оборудване да бъде доставено и дали НАТО ще участва в транспортирането на оборудване до границите на Украйна и обучението на въоръжените сили. Дискусиите вероятно ще продължат след срещата на министрите в петък.

Още: Орбан пази Путин: Спря харченето на руски милиарди за оръжие за Украйна

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес