80 са жертвите на атентата в Ница, сред тях има много деца (ВИДЕО)

354
80 са жертвите на атентата в Ница, сред тях има много деца (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

80 са жертвите, а ранените 150, 18 от които в критично състояние, след кошмарния терористичен акт, станал тази нощ в Ница. Ужасяващото е, че сред жертвите има много деца.

Стана ясно, че шофьорът-убиец целенасочено е атакувал струпалите се хора в продължение на 2 км, като карал на "зиг-заг". По предното стъкло на возилото има следи от около 30 куршума. В камиона са открити оръжие и боеприпаси в пълна бойна готовност. По информация на Figaro атентаторът е стрелял от пистолет, докато е карал и преди да бъде застрелян от полицията.

Терор: Атака с камион погуби над 70 души в Ница

Ужасяваща трагедия беляза честването на националния празник на Франция - Деня на Бастилията. По последни данни поне 73-ма души са заги...

Сред пострадалите има граждани на Швейцария, Белгия и Испания. Посолствата на редица страни се опитват да изяснят съдбата на гражданите си.

Съветът по сигурост на ООН осъди терористичния акт и го нарече варварски и подъл.

По информация на ТВ канала ITele предполагаемият шофьор на камиона е бил известен на полицията. Той е бил санкциониран за дребни нарушения, но не е била установена връзка с екстремисти и той е бил извън обсега на вниманието на специалните служби.

Френският президент Франсоа Оланд определи случилото се в Ница терористичен акт. „Това е престъпление срещу правата на човека и Франция“, каза Оланд и изрази съболезнования на семействата на жертвите. Президентът уточни, че ще продължи досегашното участие в антитерористичната коалиция в Сирия и Ирак.

Франция няма да удължава извънредното положение

„Франция няма да удължи извънредното положение, въведено след атентатите от 13 ноември”, обяви президентът на страната Фран...

По информация на BFM TV в камиона са били открити лични документи, не се уточнява дали това е било лична карта или шофрьоска книжка, на 31- годишен мъж с двойно гражданство – на Франция и на Тунис. Засега не е обифициално потвърдено дали принадлежи на убития от полицията шофьор-терорист.

Разузнаването е предупреждавало за подобен вид атаки. Ръководителят на Главното управление по вътрешна сигурност Патрик Калвар заяви през май за риск от използването на транспортни средства при извършването на нападения, съобщи още Le Figaro.

Хаштагътг #RechercheNice се използва за търсенето на изчезнали и координиране на помощта в Twitter.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа