Адвокатът на заподозрения за атентата в Истанбул: Той ми беше станал симпатичен и обаятелен

945
Адвокатът на заподозрения за атентата в Истанбул: Той ми беше станал симпатичен и обаятелен
Снимка: Gettyimages.com

Той ми беше станал симпатичен, интелигентен човек, завършил химия, обаятелен, владеещ няколко езика. Така описа адв. Веселин Георгиев издирвания за участие в организирането на атентата на международното летище "Ататюрк" Ахмет Чатаев, който е бил задържан преди години в България.

Адв. Георгиев разказа, че Чатаев го избрал да го представлява след като се усъмнил, че преводачката му е рускиня.

Заловен в Турция терорист разкри планове за нови атаки, включително с химически оръжия

Група от 25 обучени ислямски терористи е прехвърлена в Турция, автомобили с експлозиви са укрити в гаражи до сирийската граница, два шп...

Адвокатът разказа още, че към делото на Чатаев в България е имало иключително голям интерес от страна на правозащитните организации: "Австрия изпрати нота, негови близки държаха да бъдат уведомявани за всичко, което се случва по делото. Съдът оттегли обвинението, тъй като мотив за задържане нямаше."

Адв. Георгиев сподели още пред bTV, че Чатаев му е поискал Коран на руски език и тъй като се познавал с мюфтията на Хасково освен Корана адвокатът му дал и молитвено килимче.

След края на делото Чатаев му се обадил веднъж във връзка с негов познат, който е бил задържан в Русе.

Припомняме, че на 30 юни бе разпространена информацията, че единият от взривилите се атентатори на летище „Ататюрк“ в Истанбул по всяка вероятност е чеченецът Ахмед Раджапович Чатаев, който е стар познайник на българските власти, твърди БГНЕС.

ДАНС: Риск от атентат има, но няма конкретна заплаха за България

"Предвид това, което се случва в територията на Турция, близко до нашата държава – съществува висок риск, но нямаме конкретна зап...

Чатаев е роден през 1980 г. и се издирва от 2008. Има данни, че след тази година той се е укривал и е живял в Западна Европа. Според неофициална информация, той е бил част от групировката на Доку Умаров "Кавказки емират", а след смъртта му и разпадането на неговите милиции става част от "Ислямска държава". При опит да влезе в Турция от България Чатаев е задържан от българските служби. През 2011 г. Пловдивският апелативен съд не допусна екстрадицията на чеченеца в Русия по искане на руските съдебни власти. По отношение на Чатаев има образувано наказателно дело в руската автономна Чеченска република, затова, че в периода от 1999 г. до 18.10.2007 г. на нейна територия и на територията на Австрия умишлено е извършил престъпления – участие във въоръжена групировка и вербуване на лица за извършване на престъпление от терористичен характер и финансиране на тероризма.

Възраженията на Чатаев срещу предаването му, посочени в жалбата са, че има статут на политически бежанец, признат му като такъв от правителството на Австрия, както и че със свое решение Европейския съд за правата на човека не е допуснал екстрадирането на подсъдимия. Апелативният съд тогава прие, че даденият на Чатаев статут на бежанец според Конвенцията за статута на бежанците от една държава има един вид екстериториално действие по отношение на другите страни от тази Конвенция и е валиден за тях. Конвенцията за статута на бежанците е ратифицирана и от Република България и представлява международна правна норма. При кървавия атентат на летище „Ататюрк“ загинаха 43 души, от тях 19 са чужденци. Стотици невинни са ранени. Турската полиция вече задържа девет души, заподозрени в съпричастност към терористичното нападение. Операцията се провежда с участието на няколкостотин полицаи в Истанбул и Измир и околностите им. По време на обиски на няколко адреса е открито огнестрелно оръжие, иззети са електронни носители на информация. Турската полиция смята, че в организирането на терористичния акт е участвал чеченецът Ахмед Чатаев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа