Активист на Грийнпийс: Русия може да промени обвинението за "Арктик Сънрайз"

8556
Активист на Грийнпийс: Русия може да промени обвинението за "Арктик Сънрайз"
Снимка: Getty Images/Guliver

Случаят със задържаните активисти на "Грийнпийс" продължава да набира скорост, а днес се появи информация, че обвинението към тях може да бъде променено.

Според руския активист на "Грийнпийс" Владимир Чупров обвиненията в пиратство към задържаните активисти предстои да бъдат заменени с обвинения в хулиганство, съобщиха от "За земята".

В началото на месеца от съда в Мурманск съобщиха, че обвинението може да бъде сменено и да е за наркотрафик, но досега официално няма промяна.

Активистите не са нито пирати, нито хулигани. Това обвинение все още е твърде непропорционално и може да доведе до 7 години затвор. Това е нищо по-малко от атака срещу самите принципи на мирния протест, заявява Чупров, цитирант от БГНЕС.

Тези смели жени и мъже отидоха в Арктика въоръжени единствено със желанието си да осветлят какво прави една разрушителна индустрия. Те трябва да са със семействата си, а не по затворите в Мурманск, категоричен е екоактивистът

Ние ще оспорим измислените обвинения в хулиганство така, както оспорваме обвиненията в пиратство. И двете нямат връзка с реалността. Активистите протестираха мирно срещу опасното сондиране за нефт на "Газпром" и трябва да бъдат освободени.

Разследващата комисия също казва, че може да повдигне обвинения срещу някои активисти, че са използвали сила срещу властите. Това може да доведе до 10 години затвор, уточнява Чупров.

"Грийнпийс" е организация с 42-годишна история на изцяло мирен активизъм. Клевета е да се обвиняват хора, мирно протестиращи, които са отишли на една нефтена платформа с кораб с нарисувани гълъб и дъга (бел. ред - корабът "Арктик Сънрайз"). Този наш кораб бе превзет с оръжия и ножове, докато активистите стояха с вдигнати ръце. Те трябва незабавно да бъдат освободени, смята Владимир Чупров.

Русия не желае да се яви пред международен съд за корба на Грийнпийс

Русия категорично отказа да вземе участие в арбитражната процедура по делото с кораба на Грийнпийс "Арктик Сънрайз", както и да се яв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com