Американските тюлени се учат да се бият на суша и във вода на „стратегическо място“ близо до Русия

1802
Американските тюлени се учат да се бият на суша и във вода на „стратегическо място“ близо до Русия
Снимка: Getty Images

Американските и европейските специални сили проведоха съвместни учения в Източна Европа през май. Тяхната цел е да се тества как войските и специалните сили на НАТО могат да противодействат на въоръжените сили на РФ в случай на голям конфликт. На тази тема е публикацията на Ставрос Атламазоглу в германското издание Business Insider под заглавие US Navy SEALs are training to fight on land and water in a 'strategic location' near Russia.

В началото на май командването на САЩ за специални операции в Европа проведе най-голямото годишно учение и едновременно едно по-малко, като използва специални части от няколко държави на НАТО и партньори.

Наречени Троянска следа-21 и Черен лебед-21, ученията са особено актуални, тъй като напрежението с Русия продължава в Източна Украйна и Крим.

Американското командване за специални операции в Европа планираше да проведе тези учения едновременно, според сценарий на пълномащабен конфликт с Русия от Балтика и Скандинавието до Украйна и Черноморския регион.

Специални сили от Австрия, България, Хърватия, Германия, Грузия, Унгария, Черна гора, Северна Македония, Испания, Украйна и Великобритания се присъединиха към специалните сили на ВМС на САЩ - екипажи на бойни катери на Силите за специални операции на ВМС, Зелени барети и Специални сили на ВВС.

Тези учения, близки до бойните условия, бяха проведени основно в Румъния и частично в други страни в Източна Европа.

По време на учението беше проверена оперативната съвместимост на подразделенията на специалните сили от различни страни в близък бой, при осъществяване на близка въздушна подкрепа, търсене, спускане и залавяне. Основната цел на учението, особено на Троянска следа-21, беше да се провери как конвенционалните войски и специалните сили могат да си взаимодействат в случай на голям конфликт с Русия.

Взаимодействието между редовните войски и специалните части е изключително важно при конфликт на равни сили.

Специални сили на флота срещу Русия

В случай на конфликт с Русия специалните сили на ВМС ще имат особена стойност по ред причини.

След анексирането на Кримския полуостров руската армия засили присъствието си в региона, превръщайки Крим в привидно непревземаема крепост, която пази южния фланг на Русия по суша и въздух.

Русия разположи там мощни радарни станции, способни да проследяват кораби на няколкостотин мили, както и няколко мощни зенитно-ракетни системи С-400.

Москва превърна полуострова в ярко въплъщение на концепцията за ограничаване и отказ на достъп и маневри (A2/AD), чиято цел е да лиши САЩ от господство в морето и във въздуха, като създаде реална заплаха за корабите и самолетите чрез ракети и други оръжейни системи, поради което те няма да могат да се приближат до целта на ударно разстояние.

Крим обаче може да се превърне в идеална територия за операциите на специалните сили на американските ВМС.

Екипи от "тюлени" могат да организират засади, да извършват разузнаване в морето и на сушата, да участват в подводни специални операции, например инсталиране на сензори в океана и поставяне на магнитни мини на вражески кораби.

Руските радарни станции и батареи, които ограничават и отказват достъп и маневри, както и системи за командване и управление, могат да бъдат съвсем логична цел за взводовете на "тюлените".

Но военноморските специални сили не са единственият компонент на силите за специални военноморски операции, който може да играе важна роля във възможен конфликт с Русия.

Неизвестно съкровище

Екипажите на военноморските кораби за специални операции са едно от най-малките подразделения на командването на САЩ за специални операции. В катерите за специалните сили има по-малко от хиляда души, докато общата сила на американските сили за специални операции е около 70 000 войници. Такива подразделения са специализирани в бойни операции в морето, специално разузнаване, проникване през фронтовата линия и евакуация на други подразделения за специални операции.

„Екипажите на бойните катери със специално предназначение са идеални за операции срещу почти равностоен враг. Толкова сме малко на брой, че мнозина подценяват възможностите ни. Но ние създаваме много голям принос. Ние не сме само „лодкари”, които доставят „морските котки” до местоназначението им. Можем да действаме независимо в открито море и по реките“ - казал пред Business Insider боец от екипажа на специален боен катер, който се съгласил на интервю при условие на анонимност.

Има три вида екипажи за борба със специални цели. Двата са специализирани за дейности в открито море или океан, а един е за реки.

Те разполагат с няколко типа катери със специално предназначение, включително ударен боен катер Attack (CCA), среден боен катер (CCM) и тежък боен катер (CCH), които са предназначени за операции по крайбрежието и открито море. Има и речен катер със специално предназначение (SOC-R), въоръжен с картечници и предназначена за операции по реки.

„Но основното ни предимство е скритостта и огневата мощ. Ако всичко е направено правилно, врагът никога няма да разбере за нашето присъствие, или той, мъртвият, вече няма да се интересува“ - добавил този командос.

Екипажите на бойни катери със специално предназначение могат не само тайно да доставят „тюлени“ до руските съоръжения в Крим, но и ефективно да действат по реките, използвайки речни катери. Операциите по реките понякога дават огромни предимства, а именно скорост, огнева мощ и скритост.

По време на учението „Черният лебед 21“ екипажите на специални бойни катери усъвършенствали уменията си по Дунав, която е втората по дължина река в Европа (след Волга) и вливаща се в Черно море, течаща през 10 държави.

Американските специални сили получиха известен опит в близки до реални действия на реката.

По време на противовъстаническите действия в Ирак, военноморските специални сили и диверсионно-разузнавателните подразделения понякога се възползваха от реките, за да се движат по тях, когато ставаше твърде опасно да се пътува по пътищата поради импровизирани взривни устройства.

В редица случаи екипажите на бойните лодки доставяха специални сили от тези части близо до целта по реките, където бойците не ги чакаше никой. По този начин те постигнаха голям успех, като изненадваха врага.

Екшън-филмът „Закон за доблестта“, заснет през 2012 г. с участието на истински „Морски тюлени“ и членове на екипажа на бойни катери (спонсорирани от Командването на военноморските сили за специални операции), ясно показва предимствата на речните операции при освобождаването на заложници.

В този филм командосите на катерите доставят тайно „морските тюлени“ до терористичната база близо до реката, които спасяват заложниците и след това извеждат всички изпод вражеския огън.

Въпреки елементите на фантастиката, филмът показва как можете да използвате възможностите на специалните сили по реките, за да нанесете удар в тила на врага, където никой не ги чака и никой не се подготвя за вражеска  атака.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа