Ангела Меркел и Ли Къцян обсъждат борбата с пандемията, климата и икономическото сътрудничество

1194
Ангела Меркел и Ли Къцян обсъждат борбата с пандемията, климата и икономическото сътрудничество
Снимка: Getty Images/Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел призова китайския премиер Ли Къцян за "прозрачно сътрудничество" и "взаимно признаване" на ваксини срещу COVID-19 и припомни, че битката срещу пандемията предполага "съвместна работа". Германският канцлер и китайският премиер за шести път провеждат двустранна среща, която се провежда на всеки две години, съобщава „Дойче Веле“.

"Можем да се преборим с пандемията само ако работим заедно", заяви външният министър в своето встъпително слово на двустранните консултации във виртуален формат и фокусиран върху търговските връзки, изменението на климата и пандемията. Германия и Китай могат да играят „важна роля“, при условие че се постигне „отворено и прозрачно“ сътрудничество, включително взаимно признаване на ваксини, разработени срещу коронавируса. Това признание трябва да се осъществи "чрез Световната здравна организация" (СЗО), добави той и въз основа на нейните стандарти.

Ако Русия и Китай се координират, Западът не може да им даде отпор

Според колумниста на Daily Telegraph Марк Елмънд, Русия би искала да анексира Донбас, а Китай - да установи контрол над Тайван. И ако т...

Срещата, която беше официално открита с изявлението на Меркел, включва съвместна среща на двамата ръководители, според източници от германското правителство. Официалните теми на дневен ред са двустранното сътрудничество, търговските и икономически отношения, изменението на климата и борбата с пандемията.

Но над тези въпроси те също така планират напрежението, произтичащо от противоположните им позиции, особено по отношение на правата на човека, репресиите на продемократичното движение в Хонконг и сигналите на неправителствени организации за действия срещу уйгурското етническо малцинство. „Китай и Германия имат различни виждания по определени въпроси, това е обективен факт“, каза Ли в първата си реч.

Докато двете страни "зачитат основните интереси" и комуникират "на основата на равно третиране и невмешателство във вътрешните работи на другата страна", те биха могли да създадат благоприятни условия за гладко и непрекъснато сътрудничество, добави той. И двете страни са привърженици на многостранността и свободната търговия, подчерта Ли.

Меркел, също призована за по-широки разговори по въпросите на правата на човека и каза, че отношенията между техните страни "означават, че можем да се справим с трудни въпроси и да сложим всичко на масата". Меркел също изрично спомена ситуацията в Хонконг. "Така че досега винаги сме успявали да се справим добре с тези проблеми; Надявам се да можем да възобновим диалога по правата на човека възможно най-скоро“, каза Меркел, цитирана от БГНЕС.

Берлин: Прекъсването на връзката от Китай би било погрешен ход

Европейският съюз трябва да се ангажира с Китай, въпреки съществуващите различия, вместо да избере по-изолационистки подход, заяви външ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа