Атаките на Брайвик са можели да бъдат предотвратени

2936
Атаките на Брайвик са можели да бъдат предотвратени

Независима комисия, създадена да разследва атаките от 22 юли 2011 г. в Норвегия, разкритикува остро работата на полицията, като заяви, че бомбеният атентат в Осло е можел да бъде предотвратен, а Андерш Беринг Брайвик – арестуван по-рано.

"Атаката срещу квартала на министерствата на 22 юли можеше да бъде избегната благодарение на ефективното прилагане на съществуващите мерки за сигурност", заключава комисията в доклад, предоставен на премиера Йенс Столтенберг.

"Полицията е можела да се намеси. Извършителят на нападенията е можел да бъде спрян по-рано", допълва същият източник. На 22 юли 2011 г. десният екстремист Андерш Беринг Брайвик уби първо осем души, като взриви бомба близо до сградата на правителството в Осло, след което отне живота на още 69 души, като откри огън срещу летен лагер на младежи от Работническата партия на остров Ютьоя.

Норвежката полиция беше остро критикувана заради бавната си реакция – над три часа изминаха между атентата в Осло и арестуването на Брайвик на остров Ютьоя, въпреки че името му вече е било известно на службите за сигурност. Самата стрелба на Ютьоя продължи около час и 15 минути, тъй като полицията трудно намерила начин да стигне до малкия остров в езеро, на 600 метра от брега.

Редактор: Петър Проданов

Една година след Брайвик

В Норвегия днес почитат паметта на жертвите на двойния терористичен акт, извършен от Андерш Брайвик на 22 юли 2011 в Осло и на остров...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа