Атентаторът от Берлин е пакистанец, Меркел за пръв път определи случилото се за тероризъм*

2611
Атентаторът от Берлин е пакистанец, Меркел за пръв път определи случилото се за тероризъм*
Снимка: Getty images/Guliver

Арестуваният мъж за терористичната атака в Берлин е пакистанец. Това стана ясно от изявление на германския вътрешен министър Томас Де Мезиер, предаде The Guardian.

Името на задържания е Навед Б и в момента германските власти имат проблем с разпита, защото се оказва, че пакистанецът говори само един от петте диалекта в Пакистан - "Балочи". Диалектът е по-рядък и в момента германските власти все още не са намерили преводач.

Франция засили мерките за сигурност след случилото се в Берлин

Мерките за сигурност на коледните пазари из цяла Франция ще бъдат засилени, вследствие на смъртоносната атака в Берлин. Това съобщи АФП...

Дотук със сигурност е ясно, че Навед отрича да е извършил ужасяващото деяние. Той е дошъл в Германия на 31 декември, 2015 година, а през февруари се е преместил в Берлин. Молбата му за убежище все още не е разгледана изцяло, а мъжът не фигурира в нито една от базите данни на германските служби като потенциален терорист или заподозрян за терористична дейност. Директорът на полицията в Берлин Клаус Кандт посочи, че не е 100% сигурно, че арестуваният пакистанец действително е шофирал камиона-убиец. Припомняме, че той беше задържан на около километър от мястото на атаката.

Освен това, германският вътрешен министър потвърди, че вторият човек в кабината на камиона-убиец е бил застрелян, а не е загинал при катастрофата. Той е полски гражданин на име Лукаш Васик и е истинският шофьор на камиона, който изглежда е откраднат. Собственикът на полската фирма "ArielZ" - Ариел Зуравски, е разпознал Васик на снимки.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел направи първото си официално изявление след случилото се – с коментар за самата атака. Тя каза, че колкото и на никой да не му се иска, фактите сочат, че става въпрос за терористична атака.

"Имам пълна вяра в мъжете и жените, които работят от миналата нощ насам, за да разследват този трафичен акт. Той ще бъде разследван до последната подробност и ще бъде наказан възможно най-сурово в рамките на германските закони. Не знаем все още всички подробности, но трябва да приемем, че това беше терористична атака. Знам, че ще е много трудно за всички нас, ако бъде потвърдено, че извършителят е човек, поискал убежище в Германия. Това ще е особено трагично заради многото германци, които всеки ден работят, за да помогнат на бежанците, както и заради многото хора, които наистина се нуждаят от нашата защита и наистина се опитват да се интегрират в нашето общество. Не искаме да живеем със страх, който ни парализира. Дори и да е трудно, както в този момент, ще намерим сила да живеем по начина, по който по принцип живеем в Германия – свободно и заедно", заяви Меркел.

Тръмп побърза да обяви за "ислямски тероризъм" случилото се в Анкара и Берлин

Американският президент Доналд Тръмп свърза с "ислямски тероризъм" и двата кървави случая, които потресоха света късно снощи - убийство...

По последна информация 18 от 48-те ранени са в много сериозно състояние.

* Материалът е актуализиран

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com