Балтийските държави и Полша въвеждат национални забрани за руски граждани с визи за ЕС

4102
Балтийските държави и Полша въвеждат национални забрани за руски граждани с визи за ЕС
Снимка: iStock

Полша, Естония, Литва и Латвия възнамеряват да предприемат редица мерки за намаляване на броя на руските граждани, влизащи на територията на тези държави и в Шенгенското пространство, като забранят издаването на визи на руски граждани на национално равнище, както и преминаването на границата с визи за Европейския съюз. Това беше посочено в съвместно изявление, публикувано от външните министри на посочените държави, предава БГНЕС.

"Прекратяването на действието на споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия е необходима първа стъпка, но трябва драстично да ограничим броя на издаваните визи, най-вече туристическите, за да намалим потока от руски граждани към Европейския съюз и Шенгенското пространство. За тази цел търсим общ подход на равнище ЕС и поискахме от Европейската комисия да предложи подходящи визови мерки, които да бъдат приложени от Европейския съюз", се казва в изявлението. „Докато не бъдат предприети такива мерки на равнище ЕС, ние, като държави, граничещи с Русия и Беларус, ще обмислим въвеждането на временна забрана за издаване на визи или ограничения за преминаване на границите на национално равнище за руски граждани, притежаващи визи за ЕС, за да отговорим на опасенията за обществената сигурност“.

Литва построи ограда по границата си с Беларус

Литва построи ограда по границата си с Беларус. Тя се разпростира на около 550 километра от 700-километровата граница на Литва с Белару...

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Според "Файненшъл таймс" Финландия също обмисля да ограничи приема на руснаци. В публикацията се отбелязва, че от края на февруари досега около 700 000 руски граждани, предимно туристи, са влезли в петте държави-членки на ЕС, и след като пресекат границите им, обикновено продължават да пътуват към западните държави-членки на ЕС. В същото време изброените държави изтъкнаха необходимостта от премахване на визовите ограничения за политическите опоненти на действащото руско правителство.

Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви на пресконференция след неофициалното заседание на Съвета на ЕС в Прага, че външните министри на 27-те страни от ЕС са взели политическо решение за пълно замразяване на споразуменията за облекчаване на визовия режим с Русия, което ще намали броя на издаваните визи и ще усложни процеса. Борел заяви също така, че от средата на юли насам ЕС е свидетел на сериозен приток на руски граждани в съседните страни, което "застрашава сигурността на тези държави". Той подчерта, че страните от ЕС, граничещи с Русия и Украйна, могат да предприемат мерки на национално равнище за регулиране на приема на руски граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа